Trump: AB, tarife görüşmeleri için hızlıca toplantı tarihi belirlemek üzere bizi aradı

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği ile yürütülen ticaret müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda Trump, AB’ye uygulanması planlanan yüzde 50’lik gümrük tarifesinin, müzakerelerde yaşanan durgunluğun ardından etkisini gösterdiğini ifade etti.
Trump: “Az önce AB’nin, hızlı bir şekilde toplantı tarihleri belirlemek üzere bizi aradığı bilgisini aldım. Bu olumlu bir gelişme. Umarım Çin’e yönelik taleplerimde olduğu gibi, sonunda Avrupa ülkeleri de ABD ile ticarete açılır.” ifadelerini kullandı.
Tarife Uyarısı Etkili Oldu
Trump, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, AB ile ticaret görüşmelerinin “bir yere varmadığını” belirtmiş ve 1 Haziran 2025’ten itibaren yüzde 50 gümrük tarifesi uygulanmasını önerdiğini duyurmuştu.
Ancak hafta sonu AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı telefon görüşmesinde ek süre talebi geldiğini açıklayan Trump, tarife kararını 9 Temmuz 2025’e kadar ertelediğini açıklamıştı.
"Adil Anlaşma Olmazsa Yetki Bende"
Trump, paylaşımında ticaret konularında adil bir anlaşmaya varılamaması halinde karar yetkisinin kendisinde olduğunu hatırlatarak, “Eğer bir anlaşma yapamazsak ya da ABD adil olmayan bir şekilde muamele görürse, gerekli ticaret düzenlemelerini yapma yetkisine sahibim.” dedi.
AB ile yeni toplantı tarihinin kısa sürede netleşmesi bekleniyor. Başkan Trump'ın açıklamaları, ABD ile AB arasındaki gümrük tarifeleri konusundaki müzakerelerde kritik bir döneme girildiğine işaret ediyor.


