Haberler

TTK’dan dev dijital kütüphane hamlesi: 50 bin e-kitap ücretsiz erişime açılıyor

TTK’dan dev dijital kütüphane hamlesi:  50 bin e-kitap ücretsiz erişime açılıyor

Türk Tarih Kurumu (TTK), bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve araştırma altyapısını güçlendirmek amacıyla dev bir dijital dönüşüm hamlesini hayata geçiriyor. Kurumun yürüttüğü çalışmalar kapsamında on binlerce elektronik kitap, nadir eser ve arşiv materyali çevrim içi ortamda kullanıcıların hizmetine sunulacak.

TTK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, kurumun dijitalleşme sürecinde önemli bir eşiği geride bıraktığını belirterek, hem yerli hem de yabancı kaynakların araştırmacılar için ücretsiz erişime açıldığını açıkladı. Dijital kütüphane altyapısının her geçen gün genişletildiğini ifade eden Özgen, özellikle akademisyenler ve tarih meraklıları için büyük bir kaynak havuzu oluşturulduğunu vurguladı.

50 BİNE YAKIN E-KİTAP OKUYUCULARLA BULUŞACAK

Daha önce erişime açılan yaklaşık 20 bin yabancı dilde dijital yayına ek olarak bu yıl 27 bin yeni eserin sisteme dahil edileceği bildirildi. Böylece TTK’nın kütüphane portalı üzerinden ücretsiz ulaşılabilecek elektronik kitap sayısı yaklaşık 50 bine yükselecek. Bu eserler, farklı dillerdeki akademik çalışmalar ve tarih araştırmaları için önemli bir referans niteliği taşıyor.

NADİR ESERLER VE EL YAZMALARI DA DİJİTALLEŞTİRİLİYOR

Kurum bünyesinde bulunan nadir koleksiyonlar, el yazmaları ve tarihî belgeler de titiz bir çalışma ile dijital ortama aktarılıyor. Bu sayede fiziksel olarak ulaşılması zor olan kaynaklara dünyanın dört bir yanından erişim sağlanabilecek. TTK, yalnızca kitapları değil, arşiv niteliği taşıyan eşsiz belgeleri de ücretsiz olarak araştırmacıların kullanımına sunuyor.

FOTOĞRAF ARŞİVLERİ DE AÇILIYOR

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan geniş bir görsel hafızayı barındıran fotoğraf albümleri de aşamalı olarak dijital erişime açılıyor. Şu ana kadar yaklaşık 15 bin fotoğraf çevrim içi erişime sunuldu. 2026 yılında ise bu çalışmaların hızlandırılarak daha fazla görsel materyalin sisteme eklenmesi planlanıyor.

MUTEFERRİQA VERİ TABANINA UZAKTAN ERİŞİM İMKÂNI

TTK üzerinden deneme erişimine açılan Muteferriqa veri tabanı da dikkat çekiyor. Platform, Osmanlı matbuat tarihine ışık tutan çok sayıda eseri barındırıyor. Araştırmacılar, 18. yüzyıldan 20. yüzyıl ortalarına kadar uzanan yaklaşık 35 bin kitap ve 1400’e yakın süreli yayına uzaktan erişim sağlayabilecek. Deneme erişimi 25 Şubat’a kadar devam edecek.

KÜTÜPHANE HEM FİZİKSEL HEM DİJİTAL BÜYÜYOR

TTK, Ankara’daki Sıhhiye ve Bilkent yerleşkelerinde bulunan kütüphanelerini geliştirmeye devam ederken, aynı zamanda dijital kütüphane sistemini de güçlendiriyor. Yurt içinden ve yurt dışından araştırmacılar, fiziksel ziyaretin yanı sıra uzaktan erişim imkânıyla da kaynaklara ulaşabilecek.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar