Wall Street açılış öncesi düşüşte: Piyasalarda gözler ÜFE verisinde
ABD vadeli endeksleri, Wall Street açılışına doğru ekside seyrediyor. Yatırımcıların odak noktası, TSİ 15.30’da açıklanacak Şubat ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisi. Beklentiler, ÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 3,3 artış göstermesi yönünde. Ancak, Donald Trump’ın ticaret politikalarına dair açıklamaları piyasalarda daha büyük bir baskı yaratıyor. Risk iştahının azalmasıyla birlikte vadeli S&P 500 yüzde 0,27, Dow Jones yüzde 0,20 ve Nasdaq 100 yüzde 0,5 düşüşle işlem görüyor.
ABD PİYASALARI TRUMP’IN AÇIKLAMALARI VE ÜFE VERİSİNE ODAKLANDI
ABD vadeli endeksleri, Wall Street açılışı öncesinde ekside seyrediyor. Yatırımcılar bugün Türkiye saatiyle 15.30’da açıklanacak olan Şubat ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisine odaklanmış durumda.
Beklentilere göre, ÜFE’nin aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,3 artış göstermesi öngörülüyor. Ocak ayında yıllık bazda yüzde 3,5 olarak açıklanan ÜFE verisi, enflasyonist baskılara dair kritik bir gösterge olarak değerlendiriliyor. Analistler, verinin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı beklentilerinin yeniden gündeme gelebileceğini ve bunun piyasalarda dalgalanmalara yol açabileceğini belirtiyor.
TRUMP’TAN AB’YE GÜMRÜK VERGİSİ TEHDİDİ
Piyasalarda esas odak noktası ise ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik ticaret politikalarına ilişkin açıklamaları oldu. Trump, AB’nin Amerikan viskisine uyguladığı tarifeleri kaldırmaması durumunda, ABD’nin AB’den ithal edilen tüm şaraplara yüzde 200 oranında gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu.
Bu açıklama, küresel ticaret gerilimlerini yeniden gündeme taşırken piyasalarda risk iştahını azalttı. Özellikle yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesiyle birlikte hisse senetlerinde satışlar hız kazandı.
VADELİ ENDEKSLERDE DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Trump’ın açıklamaları sonrası vadeli endekslerdeki düşüşler derinleşti. Şu sıralarda vadeli S&P 500 yüzde 0,27, Dow Jones yüzde 0,20 ve Nasdaq 100 yüzde 0,5 oranında değer kaybediyor. Analistler, ticaret gerilimlerinin devam etmesi halinde piyasalardaki oynaklığın artabileceğine dikkat çekiyor.