ABD Başkanı Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aramızdaki ilişki çok iyi
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, iki lider arasındaki diyaloğun son derece olumlu geçtiğini söyledi. Trump’ın açıklamaları, Washington-Ankara hattındaki diplomatik temasların yeniden dikkat çekmesine neden oldu.
ABD’de Connecticut eyaletinde düzenlenen askeri mezuniyet törenine katılan Trump, program sonrası Washington’a dönüşünde Joint Base Andrews Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündemde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan telefon görüşmesi vardı.
TRUMP’TAN ERDOĞAN’A DİKKAT ÇEKEN SÖZLER
Telefon görüşmesini değerlendiren Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile güçlü bir iletişim kurduklarını belirterek, iki lider arasındaki ilişkiye özel vurgu yaptı. Trump, görüşmenin oldukça verimli geçtiğini ifade ederken, Erdoğan ile uzun süredir devam eden kişisel diyaloğun önemine işaret etti.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekten çok iyi bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik.”
Trump ayrıca Erdoğan’ın uluslararası siyasette güçlü bir lider profili çizdiğini belirterek, aralarındaki ilişkinin farklı bir noktada bulunduğunu söyledi.
“Onunla başka kimsenin sahip olmadığı kadar özel ve güçlü bir ilişkim olduğunu düşünüyorum.”
WASHINGTON-ANKARA HATTINDA YENİ MESAJLAR
Trump’ın açıklamaları, son dönemde Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik temasların yeniden hız kazanabileceği yönünde değerlendirmelere yol açtı. Özellikle NATO, bölgesel güvenlik, savunma iş birliği ve Orta Doğu’daki gelişmeler nedeniyle iki ülke arasındaki temasların önümüzdeki süreçte daha da önem kazanabileceği belirtiliyor.
ABD Başkanı, Erdoğan’ın Türkiye’de güçlü bir destek gördüğünü de dile getirirken, Türkiye’nin NATO içindeki rolüne ilişkin olumlu ifadeler kullandı.
“Bence Cumhurbaşkanı Erdoğan çok iyi bir müttefik oldu. İnsanların ona büyük saygı duyduğunu düşünüyorum.”
TRUMP’TAN TÜRKİYE VURGUSU
Trump’ın açıklamalarında “müttefiklik” vurgusunu öne çıkarması dikkat çekti. Washington yönetiminde zaman zaman Türkiye ile ilgili farklı görüşler ortaya çıksa da Trump’ın kişisel ilişkiler üzerinden verdiği mesajlar, iki lider arasındaki diplomatik kanalın güçlü şekilde sürdüğüne işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, bölgede gerilimin azaltılmasına yönelik diplomatik girişimlerin önemine dikkat çekti.
ERDOĞAN’DAN İRAN ATEŞKESİNE DESTEK MESAJI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin İran ile sağlanan ateşkesi uzatma kararını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Erdoğan, ihtilaflı konuların diyalog ve makul yöntemlerle çözülebileceğine inandığını ifade etti.
Türkiye’nin bölgede tansiyonu düşürmeye yönelik yapıcı girişimlere destek vermeyi sürdüreceğini belirten Erdoğan, diplomasi kanallarının açık tutulmasının önemine vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ile ateşkes sürecinin uzatılmasını bölgesel istikrar açısından olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
SURİYE’DE İSTİKRAR VURGUSU
Telefon görüşmesinde Suriye’deki son durum da kapsamlı şekilde değerlendirildi. Erdoğan, ülkede kalıcı istikrarın sağlanmasının yalnızca Suriye için değil tüm bölge açısından kritik önem taşıdığını ifade etti.
Türkiye’nin Suriye’ye yönelik desteğinin kesintisiz devam edeceğini kaydeden Erdoğan, bölgede yeni güvenlik risklerinin ortaya çıkmaması gerektiğini belirtti.
Ayrıca Lübnan’daki hassas sürece dikkat çeken Erdoğan, ülkedeki mevcut durumun daha fazla kötüleşmesinin önlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Erdoğan, Suriye’de kalıcı barış ve istikrarın tüm Orta Doğu için stratejik bir kazanım olacağını söyledi.
NATO ANKARA ZİRVESİ HAZIRLIKLARI ELE ALINDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi için hazırlıkların sürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin zirvenin başarılı geçmesi adına yoğun diplomatik ve organizasyonel çalışma yürüttüğünü belirten Erdoğan, ittifakın geleceği açısından önemli kararların alınabileceğine işaret etti.
Ankara’da yapılacak zirvenin, NATO üyeleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi açısından kritik öneme sahip olması bekleniyor.
CAMİ SALDIRISI GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİNDEYDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca ABD’nin California eyaletinde bir camiye yönelik gerçekleştirilen saldırı nedeniyle Başkan Trump’a taziyelerini iletti.
Türkiye’nin hangi dini topluluğa yönelik olursa olsun nefret suçlarına karşı olduğunu vurgulayan Erdoğan, toplumlar arasında hoşgörü kültürünün korunmasının önemine dikkat çekti.
Erdoğan, dini grupları hedef alan nefret suçlarına karşı uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
