ABD-İsrail saldırısı Rusya’nın İran’daki Başkonsolosluğunu vurdu
Ortadoğu’da giderek büyüyen askeri gerilim yeni bir diplomatik krizi beraberinde getirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran’daki Rusya Başkonsolosluğu binasının hafta sonu gerçekleşen saldırı nedeniyle zarar gördüğünü duyurdu. Açıklamaya göre saldırı, İran’ın önemli şehirlerinden biri olan İsfahan’da yaşanan bombardıman sırasında meydana geldi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova tarafından yapılan yazılı açıklamada, bölgede artan çatışmaların yalnızca askeri hedefleri değil, diplomatik misyonları ve sivilleri de etkilediğine dikkat çekildi. Açıklamada Ortadoğu’daki güvenlik ortamının giderek daha kırılgan hale geldiği vurgulandı.
İSFAHAN’DAKİ SALDIRI DİPLOMATİK MİSYONU DA ETKİLEDİ
Rusya’nın verdiği bilgilere göre saldırı 8 Mart tarihinde İsfahan’da bulunan valilik binasını hedef aldı. Patlamanın etkisiyle çevredeki binalarda ciddi hasar oluştu. Bu yapılardan biri de Rusya Federasyonu’na ait başkonsolosluk binası oldu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırı sonucunda Rusya’nın İsfahan’daki Başkonsolosluk binasının ve diplomatik personelin kullandığı konutların zarar gördüğünü açıkladı.
Patlamanın etkisiyle binanın pencerelerinin kırıldığı, bazı odalarda hasar meydana geldiği belirtildi. Ayrıca birkaç konsolosluk çalışanının patlama dalgasından etkilendiği ancak durumlarının ciddi olmadığı bildirildi.
Rusya tarafından yapılan açıklamada olayda herhangi bir can kaybının yaşanmadığı ancak diplomatik tesislerin zarar görmesinin ciddi bir ihlal olduğu vurgulandı.
MOSKOVA’DAN ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, diplomatik temsilciliklerin uluslararası sözleşmeler kapsamında dokunulmaz statüye sahip olduğunun altını çizdi. Bu tür saldırıların uluslararası hukukun temel prensiplerini ihlal ettiği ifade edildi.
Moskova yönetimi, diplomatik misyonların hedef alınmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek tüm tarafları diplomatik temsilciliklerin güvenliğine saygı göstermeye çağırdı.
Rus yetkililer ayrıca bölgede bulunan diğer yabancı diplomatik temsilciliklerin de saldırı riskleriyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle çatışmanın daha fazla tırmanmasının küresel diplomasi açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.
RUSYA’DAN TARAFLARA “MÜZAKEREYE DÖNÜN” ÇAĞRISI
Zaharova açıklamasının sonunda bölgedeki tüm taraflara gerilimi düşürme çağrısı yaptı. Moskova, askeri operasyonların sona erdirilmesi ve diplomatik çözüm yollarının yeniden devreye sokulması gerektiğini belirtti.
Rusya, tarafların çatışmayı derinleştirmek yerine müzakere sürecine dönmesinin bölgesel güvenlik ve uluslararası istikrar açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.
