Petrol yükselişte: Abluka sinyali fiyatları yukarı taşıdı
Petrol fiyatları, ABD’nin İran ihracatına yönelik uzun süreli bir ablukaya hazırlandığına dair işaretler ve nükleer müzakerelerde ilerleme sağlanamamasıyla yükselişini sürdürdü.
Brent petrol yüzde 1,96 artışla varil başına 120 dolara çıkarken, WTI petrol yüzde 0,2 yükselerek 107 dolar seviyesinin üzerine yerleşti. Önceki seansta da güçlü artışlar görülmüş, Brent yaklaşık yüzde 6, WTI ise yüzde 7 değer kazanmıştı.
Fiyatlardaki yükselişte, Donald Trump’ın İran’ın Hürmüz Boğazı’nı yeniden açma teklifine mesafeli yaklaşması ve ablukanın sürebileceğine yönelik sinyaller etkili oldu. Bu durum, arz tarafında sıkışmanın devam edeceği beklentisini güçlendirdi.
Hürmüz Boğazı’nda sevkiyatların ciddi şekilde azalması, piyasadaki arz endişelerini artırıyor. Goldman Sachs, bölgeden yapılan ihracatın normal seviyelerin yalnızca yüzde 4’üne gerilediğini tahmin ediyor.
Analistlere göre, İran’ın sınırlı depolama kapasitesi ve kısıtlanan ihracatı, ablukanın uzaması halinde üretim kesintilerini derinleştirebilir. Bu da fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskının devam edebileceğine işaret ediyor.
Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri’nin üretim artışı potansiyeline rağmen, bu artışın kısa vadede piyasayı dengelemekten ziyade daha kademeli gerçekleşmesi bekleniyor. Bu da petrol piyasasında sıkı görünümün korunabileceğine işaret ediyor.
