ABD’den Venezuela’nın borç planına yeşil ışık
ABD yönetimi, uzun süredir temerrütte bulunan Venezuela borçlarının yeniden yapılandırılması sürecine kapı aralayacak kritik bir adım attı. Washington, Caracas yönetiminin olası borç görüşmelerine hazırlanabilmesi için hukuki ve finansal danışmanlarla çalışmasına izin veren özel bir lisans yayımladı. Bu gelişme, yıllardır kilitli kalan müzakere sürecinde önemli bir eşik olarak değerlendiriliyor.
BORÇ YAPILANDIRMA SÜRECİNE İLK ADIM
ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan lisans kapsamında Venezuela hükümeti ve bağlı kuruluşlarının, borç yeniden yapılandırma senaryoları oluşturmak üzere danışmanlık hizmeti almasının önü açıldı. Bu kapsamda hukuki danışmanlık, finansal analiz ve stratejik planlama gibi hizmetlerin sunulabileceği belirtiliyor. Devlete ait petrol şirketi PDVSA da bu kapsama dahil edildi.
Ancak verilen izin doğrudan borç yapılandırması ya da alacaklılarla resmi müzakere başlatılması anlamına gelmiyor. Sürecin henüz hazırlık aşamasında olduğu ve somut adımlar için daha fazla diplomatik ve finansal gelişmenin gerektiği vurgulanıyor.
BORÇ DAĞI 170 MİLYAR DOLARI AŞIYOR
Venezuela’nın temerrüde düşen borçlarının toplam büyüklüğü oldukça dikkat çekici. Resmi tahminlere göre ülkenin toplam yükümlülükleri 170 milyar dolara yaklaşıyor. Bunun yaklaşık 100 milyar dolarlık kısmını devlet tahvilleri ve ödenmemiş faizler oluştururken, geri kalan bölümde ikili krediler, ticari borçlar ve tahkim kararları yer alıyor.
ABD’nin attığı bu adım, yatırımcıların yıllardır beklediği yeniden yapılandırma sürecine yönelik en güçlü sinyallerden biri olarak görülüyor.
PİYASALAR HAREKETLENDİ
Kararın ardından Venezuela tahvillerinde dikkat çekici bir yükseliş yaşandı. Özellikle 2027 vadeli devlet tahvilleri, dolar başına yaklaşık 55 cent seviyesine çıkarak son yılların en yüksek seviyelerinden birine ulaştı. Bu artış, yatırımcıların sürecin başlayacağına dair beklentilerinin güçlendiğini gösteriyor.
Uzmanlara göre bu gelişme, zaman çizelgesine dair daha somut bir çerçeve oluşmasını sağladı. Piyasa beklentileri, olası bir yapılandırmanın en erken 2027 yılı civarında tamamlanabileceği yönünde şekilleniyor.
SİYASİ GELİŞMELER SÜRECİ HIZLANDIRDI
Borç yapılandırma sürecinin yeniden gündeme gelmesinde jeopolitik gelişmelerin de etkisi büyük. ABD’nin Ocak ayında Venezuela lideri Nicolas Maduro’ya yönelik sert adımlar atması, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlamasına zemin hazırladı.
Venezuela’da geçici yönetimi temsil eden Delcy Rodriguez’in, enerji sektörüne yatırım çekmek amacıyla düzenlemelerde esnekliğe gitmesi de süreci destekleyen faktörler arasında yer alıyor. ABD tarafı ise buna karşılık olarak enerji şirketlerine yönelik bazı faaliyet izinlerini genişletmiş durumda.
ENGELLER HALA BÜYÜK
Her ne kadar süreç yeniden hareketlenmiş olsa da önünde ciddi engeller bulunuyor. ABD yaptırımları nedeniyle Venezuela’nın yeni borç ihraç edememesi, yapılandırma sürecini zorlaştıran en önemli unsurlar arasında.
Uzmanlar, bu lisansın olumlu bir işaret olduğunu ancak borç krizinin çözümüne giden yolun hâlâ uzun ve karmaşık olduğunu belirtiyor.
Ekonomistler ayrıca piyasa beklentileri ile Venezuela’nın ekonomik gerçekleri arasında önemli bir fark bulunduğuna dikkat çekiyor. Bu durum, yatırımcıların iyimserliğinin zaman zaman aşırıya kaçabileceği yorumlarını da beraberinde getiriyor.
