ABD İran mutabakatı için Körfez turuna çıkıyor: Rubio’dan BAE, Kuveyt ve Bahreyn ziyareti
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile varılan ön mutabakatın ayrıntılarını bölgedeki müttefiklerle değerlendirmek amacıyla 24-26 Haziran tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Bahreyn’i ziyaret edecek. Görüşmelerde Hürmüz Boğazı’nın güvenliği, bölgesel istikrar ve İran ile yapılan anlaşmanın detayları ele alınacak.
Rubio Körfez ülkeleriyle bir araya gelecek
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tommy Pigott, Rubio’nun Bahreyn’de düzenlenecek temaslar kapsamında Körfez İşbirliği Konseyi’nin 6 üye ülkesinin temsilcileriyle görüşeceğini açıkladı.
Görüşmelerde İran ile imzalanan mutabakat zaptı ve Hürmüz Boğazı’nda tam, serbest ve güvenli geçişin sağlanması konuları masaya yatırılacak.
Suudi Arabistan, Katar ve Umman’ın da katılacağı toplantılarda bölgesel güvenlik başlıklarının öne çıkması bekleniyor.
İran mutabakatı bölgesel gündemin merkezinde
Körfez ülkeleri, ABD ile İran arasında sağlanan uzlaşı sürecine genel olarak destek verirken, anlaşmanın bazı maddelerine ilişkin çekincelerini de Washington’a iletmeye hazırlanıyor.
Bölgesel kaynaklara göre, İran için oluşturulması gündemde olan 300 milyar dolarlık yeniden yapılanma fonu Körfez ülkelerinin en önemli endişeleri arasında yer alıyor.
Balistik füze programı endişe yarattı
Mutabakat metninde İran’ın balistik füze programına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmaması da bölge ülkelerinin dikkat çektiği başlıklardan biri oldu.
Körfez ülkeleri, son dönemde yaşanan füze ve insansız hava aracı saldırıları nedeniyle güvenlik risklerinin anlaşma kapsamında yeterince ele alınmadığını değerlendiriyor.
Temasların ardından ABD ile Körfez ülkeleri arasında ortak güvenlik gündemine ilişkin yeni değerlendirmelerin yapılması bekleniyor.
