Bakan Gürlek: Asıl amacımız paraların fon mağdurlarına geri verilmesi
Adalet Bakanı Akın Gürlek, fon soruşturmasında önceliğin mağduriyetlerin giderilmesi olduğunu belirterek, sürecin ilgili kurumlarla birlikte takip edildiğini söyledi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtlayarak sermaye piyasalarına yönelik yürütülen fon ve manipülasyon soruşturmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Fonlarla ilgili sürecin yaklaşık iki yıldır takip edildiğini belirten Gürlek, vatandaşlardan yoğun şikâyetler geldiğini ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde alanında uzman kişilerin görev yaptığı özel bir birim kurulduğunu söyledi.
“Asıl amacımız paraların mağdurlara geri verilmesi”
Vatandaşların birikimlerinin istismar edildiğini gördüklerini belirten Gürlek, soruşturmanın temel amaçlarından birinin mağduriyetlerin giderilmesi olduğunu söyledi.
Gürlek, “Asıl amacımız paraların mağdurlara geri verilmesi. Bizim amacımız bunları getirmek ve vatandaşların parasını almasını sağlamak” dedi.
Mal varlıklarına tedbir uygulandı
Soruşturmanın genişleyebileceğini ifade eden Gürlek, süreç kapsamında mal varlıklarına el konulduğunu ve taşınmazların devrini engellemeye yönelik tedbirler alındığını belirtti.
Anlık para hareketlerinin durdurulduğunu kaydeden Gürlek, yurt dışına para çıkarma girişimleri olduğunu da söyledi.
Gürlek, SPK tarafından tasfiye edilen fonlarla bağlantılı olarak yöneticilerin mal varlıklarının dondurulmasının ilk alınan önlemler arasında bulunduğunu ifade etti.
“Cumhurbaşkanı süreci yakından takip ediyor”
Gürlek, Cumhurbaşkanı’nın fon soruşturmasını yakından takip ettiğini belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı ile konuya ilişkin toplantılar yaptıklarını söyledi.
SPK ve BDDK başkanlarının da katıldığı toplantılarda sürecin tüm yönleriyle değerlendirildiğini aktaran Gürlek, “İnşallah kısa süre içerisinde mağduriyetlerin giderilmesine yönelik gerekli adımlar atılacaktır. Bu bir süreç ve çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Yargının hukukun verdiği yetkiler çerçevesinde sürecin sağlıklı şekilde yürütülmesine ve sistemin korunmasına katkı sağlamaya devam ettiğini belirten Gürlek, benzer durumların dünyada da yaşandığını kaydetti.
