Martta fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu! Üretici ile market arasındaki dikkat çekici fiyat farkları

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayı üretici ve market fiyatlarındaki değişimlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte gıda fiyatlarındaki dalgalanmalara dikkat çekerek, üretici ile market arasındaki fiyat farklarının bazı ürünlerde oldukça yüksek seviyelere ulaştığını belirtti.

Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre, mart ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla kuru fasulyede görüldü. Kuru fasulyedeki fiyat farkı yüzde 208’e ulaşırken, bu ürünü yüzde 206,8 ile nohut, yüzde 202,5 ile kuru kayısı, yüzde 186 ile kırmızı mercimek ve yüzde 174,6 ile yeşil mercimek takip etti. Bayraktar, “Kuru fasulye ve nohut markette üretici fiyatının 3,1 katına, kuru kayısı 3 katına, kırmızı mercimek 2,9 katına, yeşil mercimek ise 2,7 katına satıldı” ifadelerini kullandı.

Verilere göre, üreticide kilogram fiyatı 33 lira 29 kuruş olan kuru fasulye markette 102 lira 53 kuruşa satıldı. Benzer şekilde, üreticide 31 lira 56 kuruş olan nohut markette 96 lira 82 kuruşa, 150 lira olan kuru kayısı 453 lira 70 kuruşa, 22 lira 94 kuruş olan kırmızı mercimek 65 lira 61 kuruşa ve 29 lira 33 kuruş olan yeşil mercimek ise markette 80 lira 53 kuruşa alıcı buldu.

EN FAZLA ARTIŞ LİMON FİYATINDA

Mart ayında fiyatı en fazla artan ürün hem markette hem de üreticide limon oldu. Bayraktar, limonun fiyat artışında öne çıktığını belirtirken, fiyatı en fazla düşen ürünlerin ise markette maydanoz, üreticide ise beyaz lahana olduğunu ifade etti.