Rusya, artan bütçe açığını kapatmak için Ulusal Varlık Fonu’ndan 5,5 milyar dolar harcayacak
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, artan bütçe açığını kapatmak amacıyla Ulusal Varlık Fonu’ndan 447 milyar ruble (yaklaşık 5,5 milyar dolar) kullanılacağını duyurdu.
Siluanov, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, 2025 bütçe açığı tahmininin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranının yüzde 0,5’ten yüzde 1,7’ye çıkarılacağını belirtti. Petrol fiyatlarındaki değişiklikler nedeniyle bütçe tahminlerinde revize yapıldığını ifade eden Siluanov: “Petrol ve doğal gaz gelirlerimiz 2,6 trilyon ruble azalırken, petrol ve doğal gaz dışı gelirlerimiz arttı. Sonuç olarak, bütçe açığımızın arttığını gözlemliyoruz.” dedi.
Ulusal Varlık Fonu’ndan 447 Milyar Ruble Kullanılacak
Bakan, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine dayanarak, bütçe açığını dengelemek için Ulusal Varlık Fonu’ndan 447 milyar ruble (yaklaşık 5,5 milyar dolar) kullanılacağını açıkladı. Bu adım, küresel piyasalardaki ve Rus ekonomisindeki gelişmelere bağlı olarak alınmış bir karar olarak öne çıktı.
2030’a Kadar Aynı Mali Prensipler
Siluanov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayladığı temel mali prensiplerin 2030 yılına kadar değişmeyeceğini vurguladı. Bu gelişme, Rusya’nın mali disiplini sürdürmeyi hedeflediğinin bir göstergesi olarak değerlendirildi.
Ulusal Varlık Fonu’ndaki Rezerv Durumu
Rusya’nın Ulusal Varlık Fonu’ndaki likit varlıklar, 1 Nisan itibarıyla 3,2 trilyon ruble (yaklaşık 39,2 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor. Bu fon, ülkenin ekonomik istikrarını sağlamak için önemli bir rezerv kaynağı olarak kullanılacak.
