Yüzde 1055 yükselen hisseye SPK’dan tedbir kararı

Borsa İstanbul, piyasa düzenini ve yatırımcıların haklarını koruma amacıyla bazı şirketlerin paylarında tedbir uygulanacağını duyurdu. Bu kapsamda Bayrak EBT Taban, Derlüks Yatırım Holding ve Gezinomi Seyahat şirketlerinin payları için geçici süreyle tedbir kararı alındı.

Borsa İstanbul’da 23 Mayıs tarihi itibarıyla BIST 100 endeksi yüzde 1,2 oranında düşüş yaşayarak 9356 puana geriledi. Bu düşüşle birlikte Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden bazı hisseler için yeni tedbir kararları açıklandı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından alınan kararlar, volatilite bazlı tedbir sistemi (VBTS) kapsamında uygulamaya konuldu.

BAYRAK VE DERLÜKS HİSSELERİNE AÇIĞA SATIŞ VE KREDİLİ İŞLEM YASAĞI

SPK’nın kararı doğrultusunda, Bayrak EBT Taban Sanayi (BAYRK) ve Derlüks Yatırım Holding (DERHL) payları için 26 Mayıs 2025’ten 25 Haziran 2025’e kadar açığa satış ve kredili işlemlere izin verilmeyeceği duyuruldu. Bu karar, piyasalardaki dalgalanmayı kontrol altına almak ve yatırımcıları korumak amacıyla alındı.

GEZİNOMİ PAYINDA EK TEDBİRLER DEVREDE

Öte yandan, Gezinomi Seyahat Turizm Ticaret (GZNMI) paylarında da piyasa işlemleri nedeniyle yeni bir düzenleme getirildi. 26 Mayıs 2025 itibarıyla geçerli olacak şekilde, mevcut açığa satış yasağına ek olarak kredili işlem yasağı uygulanacağı belirtildi. Bu tedbirin de 1 ay süreyle yürürlükte olacağı ifade edildi.

DERHL HİSSELERİNDE SERT DÜŞÜŞ

Tedbir kararı alınan hisseler arasında yer alan Derlüks Yatırım Holding (DERHL), 23 Mayıs günü yüzde 10 değer kaybederek günü 89,7 TL seviyesinde kapattı. Haftalık bazda yüzde 28, aylık bazda ise yüzde 14 değer kaybı yaşayan hisse, yıllık bazda ise yüzde 1055 oranında artış göstererek dikkat çekti.