Euro Bölgesi’nde inşaat sektörü toparlanma sinyali vermedi

Euro Bölgesi’nde inşaat üretimi temmuzda aylık bazda değişim göstermezken yıllık yüzde 2 geriledi. Bina inşaatlarındaki düşüş yüzde 6,4’e ulaştı.

Avrupa İstatistik Ofisi, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’nin Temmuz 2026 dönemine ilişkin inşaat üretimi verilerini açıkladı.

Euro Bölgesi’nde inşaat üretimi bir önceki aya göre sabit kaldı. Avrupa Birliği genelinde ise aylık bazda yüzde 0,3 düşüş kaydedildi.

Üretim geçen yılın aynı dönemine göre Euro Bölgesi’nde yüzde 2, AB genelinde yüzde 1,8 azaldı. Haziranda aylık düşüş Euro Bölgesi’nde yüzde 1,5, AB’de yüzde 1,3 seviyesinde gerçekleşmişti.

Bina inşaatlarında düşüş yüzde 6’yı aştı

Euro Bölgesi’nde bina inşaatı üretimi yıllık bazda yüzde 6,4, AB genelinde yüzde 5,6 geriledi. Altyapı projelerini kapsayan sivil mühendislik faaliyetleri ise Euro Bölgesi’nde yüzde 0,6 arttı.

Temmuzda aylık bazda en sert düşüş yüzde 4,7 ile Macaristan’da görüldü. Bu ülkeyi yüzde 3,8 ile Polonya ve İsveç, yüzde 2,2 ile Avusturya izledi.

Aylık üretim Belçika’da yüzde 2,8, Çekya’da yüzde 2,1 ve Slovakya’da yüzde 1,9 arttı.

Yıllık bazda en büyük daralma yüzde 12,2 ile Macaristan’da gerçekleşirken İspanya’da yüzde 9,7 ve Fransa’da yüzde 5 düşüş kaydedildi.

En yüksek yıllık artış yüzde 12,8 ile Finlandiya’da görüldü. Slovenya’da yüzde 11,6, Bulgaristan’da ise yüzde 4,8 büyüme gerçekleşti.

Yüksek finansman ve inşaat maliyetleri sektördeki toparlanmayı sınırlandırırken yeni konut üretimindeki zayıflık Avrupa’daki konut açığını artırıyor.