ABD-İran görüşmeleri başlıyor: Trump’tan Pakistan açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülmesi planlanan yeni barış görüşmeleri öncesinde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Trump, Başkan Yardımcısı JD Vance liderliğindeki üst düzey Amerikan heyetinin Pakistan’ın başkenti İslamabad’a doğru yola çıktığını ve saatler içerisinde bölgeye varmasının beklendiğini duyurdu. Açıklama, ABD-İran hattında tansiyonun yeniden yükseldiği bir dönemde geldi.

Trump, New York Post’a verdiği kısa röportajda, görüşmelerin ciddiyetine vurgu yaparak sürecin zaman kaybetmeden ilerlemesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı, tarafların artık oyalama taktiklerinden uzak durduğunu belirterek diplomatik temasların kritik aşamaya geçtiğini ifade etti.

ABD’NİN EN ÜST DÜZEY HEYETİ MASADA

Washington yönetiminin Pakistan’a gönderdiği heyette Başkan Yardımcısı JD Vance’in yanı sıra özel temsilci Steve Witkoff ve danışman Jared Kushner’in de yer aldığı bildirildi. Trump, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada heyetin aktif şekilde yolda olduğunu belirterek, “ABD heyeti şu anda gidiyor, bu gece İslamabad saatine göre orada olacaklar” dedi.

Bu ziyaretin, bölgede devam eden gerilim ve geçici ateşkes süresinin sona ermesine sayılı günler kala gerçekleşmesi, diplomatik sürecin önemini daha da artırdı.

TRUMP: GEREKİRSE İRANLI YETKİLİLERLE BEN DE GÖRÜŞÜRÜM

Trump, görüşmelerde ilerleme sağlanması halinde İran yönetimiyle doğrudan temasa geçmeye de açık olduğunu söyledi. ABD Başkanı, “Eğer isterlerse onlarla görüşmemde hiçbir sorun yok” diyerek üst düzey temas seçeneğini masada tuttu.

Bu açıklama, Washington’un sadece teknik heyetler üzerinden değil, liderler düzeyinde de yeni bir diplomasi kanalını değerlendirdiği şeklinde yorumlandı.

MASADAKİ ANA ŞART: NÜKLEER SİLAHTAN VAZGEÇİLMESİ

Trump, müzakerelerde taviz vermeyecekleri en temel konunun İran’ın nükleer faaliyetleri olduğunu vurguladı. ABD Başkanı, “Nükleer silahlarından vazgeçsinler. Bu kadar basit. Nükleer silah olmayacak” sözleriyle Washington’un kırmızı çizgisini net şekilde ortaya koydu.

ABD tarafı, İran’ın bu şartı kabul etmesi halinde ekonomik ve diplomatik açıdan yeni bir dönemin başlayabileceğini savunuyor.

YAPTIRIM VE BASKI MESAJI DA VERDİ

Trump, görüşmelerin başarısız olması halinde atılabilecek adımlara ilişkin detay vermekten kaçındı. İran bağlantılı yeni gemilere el konulup konulmayacağı yönündeki soruya ise sert ama kapalı bir yanıt verdi. ABD Başkanı, bunun hoş sonuçlar doğurmayacağını belirterek baskı seçeneklerinin halen masada olduğunun sinyalini verdi.

Washington yönetimi ayrıca İran tarafında doğru isimlerle temas kurduklarını ve müzakerelerde muhatap yapının net olduğunu da savunuyor.

GÖZLER İSLAMABAD GÖRÜŞMELERİNDE

Tüm dikkatler şimdi Pakistan’da yapılacak yeni tur görüşmelere çevrildi. İslamabad’daki temasların, ABD-İran ilişkilerinde yeni bir sayfa açıp açmayacağı merak konusu olurken, piyasalar ve bölge ülkeleri gelişmeleri yakından izliyor.