Ara tatil ve bayram birleşti: Havalimanlarında tatil hareketliliği başladı

Ara tatilin Ramazan Bayramı tatiliyle birleşmesi, milyonlarca vatandaşın seyahat planı yapmasına neden oldu. Tatil fırsatını değerlendirmek isteyenler memleketlerine, turistik bölgelere ve yurt dışındaki destinasyonlara gitmek için İstanbul’daki havalimanlarına yönelince terminallerde yoğunluk yaşandı. Özellikle öğle saatlerinden itibaren havalimanlarına gelen yolcu sayısında gözle görülür bir artış meydana geldi.

İstanbul’dan farklı şehirlere veya yurt dışına seyahat etmek isteyen yolcular, erken saatlerden itibaren havalimanlarına gelerek uçuş işlemlerini tamamlamaya çalıştı. Bu hareketlilik, hem terminal girişlerinde hem de ulaşım yollarında yoğunluğa neden oldu.

TERMİNAL GİRİŞLERİNDE TRAFİK YOĞUNLUĞU

İstanbul Havalimanı çevresinde artan yolcu ve araç trafiği nedeniyle giriş nizamiyesinde zaman zaman yoğunluk oluştu. Terminal binasına ulaşmak isteyen araçlar kısa süreli trafik oluştururken, polis ekipleri ve havalimanı işletmecisi İGA görevlileri düzenleme yaparak akışı hızlandırmaya çalıştı.

Yetkililer, özellikle tatil dönemlerinde yolcuların uçuş saatlerinden birkaç saat önce havalimanına gelmelerini tavsiye etti.

Yoğunluk nedeniyle bazı noktalarda araç girişleri kontrollü şekilde sağlanırken, ekipler sürücülere yönlendirme yaparak trafiğin daha düzenli ilerlemesine yardımcı oldu.

X-RAY VE GİRİŞ KAPILARI AÇIK TUTULDU

Havalimanı işletmesi tarafından yolcu akışını hızlandırmak amacıyla çeşitli önlemler devreye alındı. Terminal girişlerinde oluşabilecek uzun kuyrukları engellemek için ek güvenlik noktaları aktif hale getirildi.

Terminal binasına girişteki tüm X-ray kontrol noktaları ve kapılar açık tutularak yolcuların içeriye daha hızlı ulaşması sağlandı.

Bu sayede özellikle yoğun saatlerde yaşanabilecek bekleme sürelerinin azaltılması hedeflendi.

KONTUVARLARDA VE GÜVENLİK NOKTALARINDA UZUN KUYRUKLAR

Güvenlik kontrollerinden geçen yolcular, iç hatlar ve dış hatlar kontuvarlarında bilet ve bagaj işlemleri için sıraya girdi. Özellikle iç hat uçuşlarının yoğun olduğu saatlerde kontuvar önlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Uçuş kapılarına geçişteki ikinci güvenlik kontrol noktasında da zaman zaman yoğunluk yaşandı.

Yetkililer, yolcuların işlemlerini kolaylaştırmak için ek personel görevlendirdi.

AİLELERE ÖZEL GEÇİŞ KOLAYLIĞI

Çocuklu ailelerin işlemlerini daha hızlı tamamlayabilmeleri amacıyla özel geçiş noktaları devreye alındı. Bu uygulama sayesinde ailelerin uzun süre beklemelerinin önüne geçilmesi hedeflendi.

Terminal içinde yoğunluğun arttığı noktalarda görevliler yolculara yönlendirme yaparak sürecin daha düzenli ilerlemesine yardımcı oldu.

PASAPORT KONTROLLERİNDE EK ÖNLEM

Dış hatlardan seyahat eden yolcuların pasaport işlemlerinde bekleme süresini azaltmak amacıyla ek bankolar hizmete açıldı. Polis ekipleri, yoğunluğu azaltmak için bazı yolcuları elektronik pasaport bankolarına yönlendirdi.

Bu sayede dış hatlar terminalinde yaşanan yoğunluk belirli ölçüde kontrol altına alındı.

TATİL YOĞUNLUĞUNUN HAFTA SONU DA SÜRMESİ BEKLENİYOR

Yetkililer, tatil hareketliliğinin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirterek yolcuların uçuş saatlerinden en az birkaç saat önce havalimanında olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle bayram dönemine yaklaşılmasıyla birlikte iç hatlar ve turistik destinasyonlara olan talebin daha da artması bekleniyor.