Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu toplandı: Eğitim politikaları masadaydı

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, Ankara’daki Çankaya Köşkü‘nde gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum başkanlığında düzenlenen toplantıya Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de katıldı. Toplantıda yeni hükümet sisteminin kurumsallaşma süreci, milli eğitim politikaları ve Türkiye’ye özgü eğitim modeli başlıkları öne çıktı.

Bakan Tekin, kurul üyeleriyle bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, Türkiye’nin kendi dinamiklerine uygun bir yönetim ve eğitim anlayışı oluşturma sürecinin önemine dikkat çekti.

YENİ HÜKÜMET SİSTEMİ VURGUSU

Konuşmasında 2017 sonrası uygulamaya alınan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne değinen Tekin, yeni sistemin sağlıklı biçimde yerleşmesi için tüm kurumların koordineli çalışmasının kritik olduğunu ifade etti.

Tekin, yeni hükümet sisteminin kısa sürede yargılanmasını haksızlık olarak değerlendirdi ve sistemin kurumsallaşmasının zaman gerektirdiğini söyledi.

Türkiye’de parlamenter sistem tartışmalarının yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip olduğunu anımsatan Tekin, buna rağmen sistemin tam anlamıyla kurumsallaşamadığını dile getirdi. Yeni yönetim modelinin ise henüz çok genç bir süreç olduğunu belirten Tekin, kamu bürokrasisinin bu sisteme uyum sağlamak konusunda hem hukuki hem de etik sorumluluk taşıdığını kaydetti.

Bakan Tekin ayrıca, Cumhurbaşkanlığı politika kurullarının yeni sistemin temel yapı taşlarından biri olduğunu ve bu yapılarla güçlü koordinasyon içinde çalışmanın büyük önem taşıdığını söyledi.

“TÜRKİYE’YE ÖZGÜ EĞİTİM MODELİ İNŞA ETMELİYİZ”

Milli Eğitim Bakanı Tekin, göreve geldiği ilk günden bu yana Türkiye’nin kendi değerlerine dayanan bir eğitim sistemi oluşturulması gerektiğini savunduğunu belirtti. Eğitim politikalarının dış kaynaklı modeller yerine yerli dinamikler üzerinden şekillenmesi gerektiğini ifade eden Tekin, kamuoyunda sık sık gündeme gelen yabancı eğitim modelleri tartışmalarına da değindi.

“Bize dayatılan vesayetçi yapılardan eğitim sistemimizi arındırıp kendi değerlerimize uygun bir eğitim modeli kurmak zorundayız” sözleri toplantının en dikkat çeken mesajlarından biri oldu.

Finlandiya, Singapur ve Güney Kore gibi ülkelerin eğitim modellerinin örnek gösterildiğini ancak Türkiye’nin kendi tarihsel ve kültürel birikimiyle özgün bir eğitim anlayışı geliştirebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirten Tekin, yürütülen çalışmaların bu doğrultuda ilerlediğini söyledi.

OECD VERİLERİ VE FETÖ VURGUSU

Tekin, eğitim alanındaki göstergelerde özellikle 2013-2014 döneminden sonra dikkat çekici bir yükseliş yaşandığını ifade etti. İstanbul’da düzenlenen OECD Beceriler Zirvesi’nde OECD Genel Sekreteri’nin Türkiye’nin eğitim performansındaki yükselişe dikkat çektiğini aktaran Tekin, bu dönemde eğitim sistemindeki vesayetçi yapıların etkisinin kırıldığını savundu.

Dershane sistemi ve yardımcı kaynak piyasası üzerinden eğitim politikaları üzerinde baskı kurulduğunu öne süren Tekin, geçmişte devletin ücretsiz eğitim hedefinin farklı yapılar tarafından işlevsiz hale getirildiğini söyledi.

Tekin, eğitim alanındaki bazı yapıların seçilmiş siyasi iradenin politikalarını etkisiz hale getirdiğini savunarak, bu durumun eğitim üzerindeki vesayet anlayışının bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı, bugün gelinen noktada Türkiye’nin kendi değerleriyle uyumlu, öğrenci merkezli ve bağımsız bir eğitim yaklaşımı oluşturma hedefi doğrultusunda ilerlediğini ifade etti.

MEHMET UÇUM’DAN “ANTİEMPERYALİST EĞİTİM” MESAJI

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülkenin geleceği açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Günümüzde küresel gelişmelerin eğitim politikalarını daha stratejik hale getirdiğini söyleyen Uçum, özellikle bölgede yaşanan krizlerin milli eğitim politikalarının önemini artırdığını ifade etti.

Uçum, milli eğitim politikalarını destekleyecek hukuk düzenlemelerine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayarak, tarih bilincine sahip, ülkesine bağlı ve milli değerlere sahip çıkan nesiller yetiştirmenin önemine dikkat çekti.

Küresel emperyalizm ve bölgesel tehditlere karşı güçlü bir toplumsal bilinç oluşturulmasının eğitim politikalarıyla mümkün olacağını savunan Uçum, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu’nun bu süreçte her türlü fikri desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.