DÜNYADA İLK: SİNGAPUR LABORATUVARDA YETİŞTİRİLEN TAVUK ETİ SATIŞINI ONAYLADI
Singapur, ABD’li bir firmanın hayvanları öldürmeden laboratuvar ortamında ürettiği tavuk etinin satışına onay veren ilk ülke oldu.
Eat Just isimli firmanın, tavuğun kas hücrelerini çoğaltarak ürettiği etin restoranda satışı dünyada bir ilk olurken, bu adımın gıda sektöründe devrim yaratması bekleniyor.
ABD’li firma, ürünün satışlarını kısa zaman içinde artırarak daha fazla restorana ve süpermarket zincirlerine girmesini hedefliyor.
Eat Just CEO’su Josh Tetrick, laboratuvarda hayvan kas hücreleri kullanılarak yetiştirilen tavuk etinin Singapur’da üretileceğini belirterek, Singapur’un ‘bölgedeki üretimin merkezi’ olacağını söyledi.
Etin gerçek tavuk etiyle aynı tada sahip olduğunu ifade eden Tetrick, Singapur’daki yetkililerle ürünün satışı için yaklaşık üç yıldır görüşmeler yaptıklarını kaydetti.
ABD başta olmak üzere dünyanın başka ülkelerinden de ‘temiz et’ satışına onay almak için uğraşan firmanın CEO’su, Singapur’u diğer ülkelerden ayıran faktörün ‘ileri görüşlülük ve titizlik’ olduğunu dile getirdi.
‘Alternatif et’ sektörü
Alternatif et üretimi dünyada son yıllarda popülerlik kazansa da resmi onay sürecindeki zorlukların yanı sıra yüksek üretim maliyetleri de sektörün önündeki engellerden biri.
2013 yılında Hollandalı start-up Mosa Meat, hamburgerin yapımı için köfte başına yaklaşık 280 bin dolar maliyet çıktığını hesaplamıştı.
Öte yandan teknolojinin gelişmesi ve artan talebe bağlı olarak seri üretime geçilmesiyle maliyetlerin zaman içinde azaldığı da ifade ediliyor.
Eat Just firması yine de şu an için etin Singapur’da yalnızca bir restoranda satılacağını ve her haneye girmesinin bu aşamada zor olduğunu kaydediyor.
Halihazırda yaklaşık 1.2 milyar dolar değerindeki Eat Just şirketinin CEO’su Josh Tetrick, Singapur’da satılacak etin ilk 6 ay normal tavuk etiyle aynı fiyatta olacağını vurguluyor.
Yaklaşık 5,7 milyon nüfusa sahip Singapur, bugün itibarıyla gıdasının yalnızca yüzde 10’unu üretiyor. Özellikle pandemi sonrası dönemde tarıma ağırlık vermeyi planlayan ülke, 2030 yılına kadar lokal üretimi yüzde 30’lara çıkarmayı hedefliyor.