Ford Otomotiv’e 31,4 milyar TL’lik dev teşvik onayı

Türkiye otomotiv sanayisinin önde gelen oyuncularından Ford Otomotiv, ağır ticari araç markası Ford Trucks için planladığı dev yatırım hamlesinde önemli bir eşiği geçti. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, yürütülen teşvik başvurusu kapsamında 31,4 milyar liralık proje bazlı devlet desteği için onay alındı.

YATIRIMLAR AVRUPA PAZARINA ODAKLANIYOR

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan bildirimde, söz konusu teşvik kararının, Ford Trucks’ın Avrupa’daki büyüme stratejisini destekleyen projeleri kapsadığı belirtildi. Özellikle Euro-7 emisyon standartlarına uyumlu üretim, sıfır emisyonlu araç geliştirme ve Avrupa Birliği regülasyonlarına uygun kabin dönüşümleri bu yatırım paketinin temel unsurları arasında yer alıyor.

Şirketin teşvik başvurusunun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygun bulunması, Türkiye otomotiv sektöründe yeşil dönüşüm açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

SIFIR EMİSYON VE TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM VURGUSU

Açıklamada, yatırımların sadece üretim kapasitesini artırmakla kalmayacağı, aynı zamanda çevreci teknolojilere geçiş sürecini hızlandıracağı ifade edildi. Sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda geliştirilecek yeni nesil araçlar, Ford Trucks’ın rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.

Proje kapsamında hayata geçirilecek yatırımların, Avrupa pazarında rekabeti güçlendirecek ve markanın konumunu daha da yukarı taşıyacak stratejik bir hamle olduğu vurgulanıyor.

2031’E KADAR KADEMELİ YATIRIM PLANI

Toplam büyüklüğü 31 milyar 389 milyon lirayı bulan proje bazlı destek çerçevesinde yatırımların 2031 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Sürecin, pazar dinamikleri ve teknolojik gelişmelere paralel olarak aşamalı şekilde ilerleyeceği kaydedildi.

Yatırımların 2026 yılından itibaren kademeli olarak devreye alınması beklenirken, yaklaşık 500 kişilik ek istihdam yaratılması öngörülüyor.

Yatırımların 2031 yılı sonuna kadar tamamlanması ve yaklaşık 500 kişilik yeni istihdam oluşturulması planlanıyor.

NİHAİ KARAR SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Şirket, söz konusu projelerin fizibilite, sözleşme ve onay süreçlerinin halen devam ettiğini de vurguladı. Bu kapsamda, tüm yatırımlar için nihai kararın henüz verilmediği, sürecin gelişmelere göre şekilleneceği ifade edildi.