İslam dünyası Kurban Bayramı’nı kutluyor

İslam coğrafyasında milyonlarca Müslüman, Kurban Bayramı’nı bu yıl da manevi atmosfer içinde karşılıyor. Türkiye’den Orta Doğu’ya, Balkanlar’dan Asya ülkelerine kadar geniş bir coğrafyada bayram namazları kılınırken, paylaşma ve dayanışma duygusu ön plana çıktı.

CAMİLER BAYRAM SABAHI DOLDU TAŞTI

Kurban Bayramı’nın ilk gününde İslam dünyasında sabahın erken saatlerinden itibaren büyük bir hareketlilik yaşandı. Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlar bayram namazı için camilere akın etti. İstanbul’daki tarihi selatin camileri başta olmak üzere Ankara, Bursa, Konya, Gaziantep ve Diyarbakır’daki ibadethanelerde yoğunluk oluştu.

Namaz sonrası vatandaşlar mezarlıkları ziyaret ederek yakınları için dualar etti. Bayramlaşmaların ardından kurban kesim alanlarında hareketlilik başladı. Belediyeler ve ilgili kurumlar birçok kentte hijyen ve güvenlik önlemlerini artırdı.

SUUDİ ARABİSTAN’DA HAC VE BAYRAM HEYECANI BİR ARADA YAŞANIYOR

Suudi Arabistan’da hac ibadetini yerine getiren yüz binlerce Müslüman, Kurban Bayramı’nı kutsal topraklarda karşıladı. Mina’da şeytan taşlama ibadetini tamamlayan hacılar, kurban kesim işlemlerinin ardından dualarla bayram sevincini yaşadı.

Mekke ve Medine’de oluşan yoğunluk nedeniyle güvenlik ve sağlık ekipleri bölgede geniş çaplı önlemler aldı. Yetkililer, hac organizasyonunun sorunsuz ilerlediğini açıkladı.

Kurban Bayramı nedeniyle kutsal topraklarda oluşan manevi atmosfer, milyonlarca Müslümanı aynı duyguda buluşturdu.

ORTA DOĞU’DA YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA ÖN PLANDA

Filistin, Ürdün, Lübnan ve Mısır’da bayram namazlarının ardından yardım kuruluşları ihtiyaç sahiplerine yönelik kurban eti dağıtımlarını hızlandırdı. Özellikle Gazze’de yaşanan insani kriz nedeniyle birçok uluslararası yardım kuruluşu bölgeye destek organizasyonları düzenledi.

Kahire’de meydanlar sabah saatlerinden itibaren dolarken, Ürdün’de vatandaşlar aile ziyaretleriyle bayram geleneğini sürdürdü. Lübnan’da ise ekonomik krize rağmen halkın bayramı birlik mesajlarıyla karşıladığı belirtildi.

Gazze’de zor şartlara rağmen gerçekleştirilen bayram kutlamaları, dayanışmanın ve umudun sembolü oldu.

ASYA ÜLKELERİNDE RENKLİ BAYRAM GÖRÜNTÜLERİ

Dünyanın en fazla Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya’da milyonlarca kişi açık alanlarda bayram namazı kıldı. Başkent Jakarta başta olmak üzere birçok şehirde renkli görüntüler ortaya çıktı.

Pakistan’da güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarılırken, Hindistan’daki Müslüman topluluklar da camilerde yoğun katılımla bayram namazı eda etti. Malezya’da devlet yetkilileri yayımladıkları mesajlarda kardeşlik ve birlik vurgusu yaptı.

Bangladeş’te ise yardım kuruluşlarının organize ettiği kurban kampanyaları dikkat çekti. Birçok bölgede ihtiyaç sahiplerine gıda paketleri dağıtıldı.

AVRUPA’DA MÜSLÜMANLAR BAYRAMDA AYNI SAFTA BULUŞTU

Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanlar sabahın erken saatlerinde camilere akın etti. Berlin, Paris ve Amsterdam’da çok sayıda camide yoğunluk yaşandı.

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da tarihi Gazi Hüsrev Bey Camii’nde binlerce kişi bayram namazı için saf tuttu. Balkan ülkelerinde bayram ziyaretleri ve geleneksel kutlamalar gün boyunca sürdü.

Avrupa’da farklı milletlerden Müslümanların aynı safta buluşması, Kurban Bayramı’nın evrensel birlik mesajını bir kez daha ortaya koydu.

YARDIM KURULUŞLARI DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA ULAŞIYOR

Türkiye merkezli vakıf ve yardım kuruluşları bu yıl da Afrika, Asya ve Orta Doğu’da milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaşmak için organizasyonlar gerçekleştirdi. Vekaletle kurban kesim kampanyaları kapsamında birçok ülkede dağıtımlar başladı.

Uzmanlar, Kurban Bayramı’nın yalnızca dini bir ibadet olmadığını, aynı zamanda sosyal yardımlaşmayı güçlendiren önemli bir dönem olduğuna dikkat çekiyor.