Şeker kotası soruşturması 8 ile yayıldı: 47 şirket yöneticisi ifadeye çağrıldı
Şeker kotası ihlali iddiaları üzerine İstanbul merkezli 8 ilde kapsamlı soruşturma başlatıldı. Operasyon kapsamında 25 şirkete ait 26 adreste arama gerçekleştirildi.
Soruşturmada şirket yöneticisi olduğu belirlenen 47 şüpheli ifadeye çağrıldı, çeşitli evraklara el konuldu.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, soruşturmaya ilişkin ayrıntıları açıkladı. İncelemeler, nişasta bazlı şeker üretimi ve ticaretindeki usulsüzlük iddialarına odaklandı.
Şeker soruşturması 8 ilde yürütülüyor
Soruşturmanın merkezi İstanbul olarak belirlendi. Bununla birlikte operasyonlar toplam 8 ilde gerçekleştirildi.
Aramalar İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Konya, İzmir, Gaziantep ve Adana’da yapıldı. Toplam 26 adreste arama ve el koyma işlemi uygulandı.
Soruşturma kapsamında 25 şirket incelemeye alındı. Ayrıca şirket yöneticisi olduğu belirlenen 47 kişi ifadeye davet edildi.
Şeker kotası ve satış sınırlamaları incelendi
Süreç, Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığının denetimleriyle başladı. Ardından Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı incelemeler gerçekleştirdi.
Denetimlerde bazı şirketlerin Şeker Kanunu’ndaki kota hükümlerini ihlal ettiği tespit edildi. Ayrıca iç piyasa satış sınırlamalarına aykırı işlemler belirlendi.
İç piyasaya sunulmaması gereken bazı nişasta bazlı şeker ürünlerinin piyasaya verildiği tespit edildi.
Bunun üzerine şirketlerin ticari işlemleri ve düzenledikleri belgeler inceleme kapsamına alındı.
Şeker ürünlerinde farklı isimlerle faturalandırma tespiti
İncelemelerde ürünlerin faturalandırılmasına ilişkin bulgular da elde edildi. Bazı ürünlerin gerçek niteliğinin farklı isimlerle gösterildiği belirlendi.
Bu kapsamda “maltodekstrin”, “glukoz”, “nişasta” ve “fruktoz” ifadelerinin kullanıldığı tespit edildi. Ayrıca faturadaki ürünle teslim edilen ürün arasında farklılıklar belirlendi.
Söz konusu tespitlerin ardından adli soruşturma süreci başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı
Şeker Soruşturması, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülüyor. Süreci Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordine ediyor.
Operasyonları ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü gerçekleştiriyor.
Bu kapsamda 8 ilde eş zamanlı işlemler yapıldı. Aramalarda soruşturmayla bağlantılı olduğu değerlendirilen çeşitli evraklara el konuldu.
Şeker soruşturmasında birden fazla suçlama inceleniyor
Soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor. Dosyada farklı suçlamalar kapsamında inceleme yürütülüyor.
Bunlar arasında bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti bulunuyor. Ayrıca Vergi Usul Kanunu kapsamındaki vergi kaçakçılığı iddiaları araştırılıyor.
Muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma da soruşturma kapsamında. Özel belgede sahtecilik ve fiyatları etkileme suçları da inceleniyor.
Bakan Gürlek, halk sağlığını tehlikeye atan işlemlere karşı sürecin sürdürüleceğini bildirdi. Tüketicileri yanıltan faaliyetler hakkında da yasal işlemlerin devam edeceğini belirtti.
Ayrıca kamu gelirlerinde kayba yol açan işlemler soruşturma kapsamında değerlendirilecek. Hukuka aykırı kazanç sağladığı belirlenen kişi ve şirketler hakkında işlem yapılacak.
