Türkiye genelinde etkisini artıran soğuk hava dalgası, balık fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Özellikle vatandaşların sofralarının vazgeçilmezi olan hamsi, fiyat artışıyla dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta kilogramı ortalama 25-30 TL'den satılan hamsi, bu hafta neredeyse 4 katına çıkarak 100 TL'ye kadar yükseldi.
SOĞUK HAVA BALIK FİYATLARINI UÇURDU
Yurt genelinde etkisini sürdüren soğuk hava ve kar yağışı, balık tüketim alışkanlıklarını da olumsuz etkiliyor. Kış aylarının vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan balık, son dönemde artan fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Özellikle hamsi, geçtiğimiz haftalarda kilosu 70 TL'ye kadar düşerek vatandaşların sofrasında daha sık yer bulurken, şu anda bazı tezgahlarda 250 TL'ye kadar çıkan fiyatıyla alıcı bulmakta zorlanıyor. Eskişehir Balıkçılar Çarşısı'nda artan fiyatlar karşısında yaşanan düşüş dikkat çekerken, tezgahların da boş kaldığı görüldü.
BALIK FİYATLARI ARTMAYA BAŞLADI
Son günlerde balık fiyatlarında yaşanan artış, çarşı esnafını ve tüketicileri olumsuz etkiliyor. Çarşı esnaflarından Oruç Akkol, fiyatlardaki yükselişin mevsimsel ve hava şartlarından kaynaklandığını belirterek satışların ciddi oranda düştüğünü ifade etti. Akkol, "Mevsim ve hava şartlarından dolayı balıkların fiyatları artmaya başladı. Satışlar da tabii bundan dolayı düştü. Müşterilerimiz fiyatlar yüzünden biraz tedirgin kalıyor," dedi.
Özellikle lodos ve fırtına gibi hava koşullarının balıkçı teknelerinin denize açılmasını zorlaştırdığına dikkat çeken Akkol, "Hava şartları ne zaman iyi olur, denizlerde lodos ya da fırtına olmazsa ancak o zaman fiyatlar yeniden düşebilir. Bir ara fiyatlar çok düşmüştü, şu an 200-250 TL civarında seyrediyor," ifadelerini kullandı.
ESNAF HAVALARIN DÜZELMESİNİ BEKLİYOR
Genel olarak yetiştirme balıkların tercih edildiğini söyleyen Akkol, vatandaşların balık tercihlerini ise şu sözlerle açıkladı:
"Çipura ve levrek çok seviliyor, şimdi mevsimi değil, ama daha hesaplı olduğu için sazan da tercih ediliyor. Çinekop biraz çekildi bahara doğru anca çıkacak, o yüzden o pahalı. Genel olarak satışların yükselmesi için havaların düzelmesini bekliyoruz."