Türkiye, Japonya gıda pazarında Çin ve ABD’ye rakip oluyor

Türkiye gıda ihracatçıları, yıllık 80 milyar dolarlık gıda ürünü ithalatı yapan Japonya pazarında güçlü bir yükseliş trendi yakaladı. Son 5 yılda Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatı %75 artarak 209 milyon dolardan 367 milyon dolara çıktı. İhracatçılar, orta vadede bu rakamı 1 milyar dolara taşımayı hedefliyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 10-13 Mart 2026’da Tokyo’da düzenlenecek Foodex Japan 2026 Fuarı’nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.
EGE’DEN JAPONYA’YA GÜÇLÜ ÇIKIŞ
Türkiye, Foodex Japan Fuarı’na 25 yılı aşkın süredir milli katılım organizasyonu düzenliyor. 2025’te 42 firmayla Tokyo’da yer alan Türkiye, Japonya’ya yapılan ihracatın %35’lik kısmını tek başına Ege’den gerçekleştirdi. Egeli ihracatçılar, 126 milyon dolarlık ihracat ile liderliğini korudu.
Hayrettin Uçak, Türkiye’nin Japonya’ya gıda ürünlerinde sadece ihracat miktarını değil, ortalama fiyat seviyesini de artırmayı başardığını vurguladı. 2019’da kilogram başına 2,17 dolar olan ortalama ihracat fiyatı, 2024 sonunda %19 artışla 2,58 dolara yükseldi. Bu artışın 1 milyar dolarlık hedef için stratejik bir destek sağladığını belirtti.
SAĞLIKLI GIDA TRENDİ VE TÜRKİYE’NİN AVANTAJI
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Japonya’da sağlıklı gıda tüketiminin hızla arttığını söyledi. Bitki bazlı ürünler ve dondurulmuş gıdaların öne çıktığını kaydeden Işık, Japonya’daki dondurulmuş gıda pazarının 6,6 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.
Japon perakende tüketicilerinin tek kişilik hane sayısındaki artış nedeniyle pratik ürünlere yöneldiğini belirten Işık, işlenmiş sebze pazarında Çin ve ABD’nin lider olduğunu, ancak Türk firmalarının bu pazardan daha fazla pay alabileceğini ifade etti.
Işık, Japonya’nın hijyen ve kalite standartlarına uygun, ambalajlı ve markalı ürünlerin öne çıktığını vurguladı: “Fuarda katılımcılarımızın dökme ürün yerine paketli ve markalı gıda ürünleriyle yer alması başarı şansını artıracaktır.”
EN ÇOK İHRAÇ EDİLEN TÜRK GIDALARI
2024 yılında Türkiye’den Japonya’ya yapılan gıda ihracatında balık 113 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Makarnalar 72 milyon dolar, zeytinyağı 33 milyon dolar, çekirdeksiz kuru üzüm 24 milyon dolar, meyve suyu 18,5 milyon dolar, kuru domates 16,5 milyon dolar, kuru incir 16 milyon dolar ve şekerli mamuller 12 milyon dolarlık ihracata imza attı.
TÜRK MUTFAĞI JAPONYA’DA TANITILACAK
Türk mutfağını dünya genelinde tanıtmak amacıyla TURQUALITY destekli projelere imza atan Ege İhracatçı Birlikleri, Japonya’da yeni bir adım atıyor. Otsuma Kadın Üniversitesi’nde başlatılan proje kapsamında Türk Mutfağı, Michelin yıldızlı şef Osman Serdaroğlu tarafından tanıtılacak.
Serdaroğlu, tavuk suyu çorbası, ton balıklı kısır, kuru incirli sütlaç, mısır ekmeği, Türk çayı ve kahvesinden oluşan özel bir menüyü Japon öğrencilere sunacak. Projede Anadolu’nun zengin mutfak kültürü ve Akdeniz tipi beslenme alışkanlıkları Japon damak tadına uygun şekilde tanıtılacak.
JAPONYA’DA TÜRK GIDALARINA YÜKSELEN İLGİ
Her yıl daha fazla Türk firmasının katıldığı Foodex Japan Fuarı, Türkiye’nin gıda sektöründeki potansiyelini gözler önüne seriyor. Yetkililer, fuara katılım sağlamak isteyen firmaların Ege İhracatçı Birlikleri ile iletişime geçmesi gerektiğini belirtiyor.


