IMF’nin küresel büyüme tahminine Oxford Economics’ten eleştiri
Küresel ekonomiye yönelik büyüme beklentileri tartışma yaratmaya devam ederken, Oxford Economics’ten dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Kurum, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yayımladığı son projeksiyonların gerçekçi olmaktan uzak, görece iyimser bir tablo çizdiğini ifade etti. Özellikle küresel risklerin yoğunlaştığı mevcut konjonktürde büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Oxford Economics’in baş ekonomistlerinden Ben May, IMF’nin 2026 yılı için küresel büyüme tahminini %3,3’ten %3,1’e çekmiş olmasına rağmen, bu seviyenin hâlâ güçlü bir görünümü işaret ettiğini belirtti. Ancak May’e göre bu tablo, küresel ekonomideki kırılganlıkları tam anlamıyla yansıtmıyor.
PETROL FİYATLARI TAHMİNLERİ AYRIŞIYOR
Oxford Economics, 2026 yılı için küresel büyümenin %2,9 seviyesinde kalacağını öngörerek IMF’den daha temkinli bir senaryo ortaya koydu. Bu farkın temelinde ise enerji piyasalarına ilişkin beklentiler yer alıyor. Kurum, özellikle petrol fiyatlarının küresel büyüme üzerinde baskı oluşturacağını düşünüyor.
Brent petrol için yapılan projeksiyonlarda, 2026 yılı ortalama varil fiyatının 90 dolar seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu beklenti, IMF’nin varsayımının yaklaşık 10 dolar üzerinde bulunuyor. Enerji maliyetlerindeki bu farkın, üretim ve tüketim dengeleri üzerinden büyümeyi aşağı çekebileceği değerlendiriliyor.
YÜKSEK ENERJİ MALİYETİ BÜYÜMEYİ BASKILIYOR
Kurum, petrol fiyatlarının beklenenden yüksek seyretmesinin küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacağını açıkça ortaya koydu. Artan enerji maliyetleri; sanayi üretiminden lojistiğe, tarımdan hizmet sektörüne kadar geniş bir alanda maliyetleri yukarı çekiyor. Bu durum, hem şirket kârlılıklarını hem de tüketici talebini sınırlayan bir unsur olarak öne çıkıyor.
Özellikle gelişmekte olan ekonomiler için enerji faturasında yaşanacak artışın daha belirgin etkiler yaratabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle büyüme görünümünde aşağı yönlü risklerin ağırlık kazandığı belirtiliyor.
GELİŞMİŞ EKONOMİLERDE İYİMSERLİK ELEŞTİRİLİYOR
IMF’nin ABD, Euro Bölgesi, Japonya ve Birleşik Krallık için öngördüğü büyüme performansının da gerçekçi bulunmadığı vurgulandı. Oxford Economics’e göre bu ekonomilerde talep koşulları, sıkı para politikaları ve jeopolitik belirsizlikler nedeniyle daha zayıf bir büyüme patikası öne çıkabilir.
IMF’nin bu büyük ekonomilere yönelik görece güçlü büyüme beklentilerinin, küresel toplam büyüme tahminini yukarı taşıdığı ifade ediliyor. Ancak alternatif senaryolarda, bu ülkelerdeki yavaşlamanın küresel tabloyu daha belirgin şekilde aşağı çekebileceği belirtiliyor.
Küresel ekonomide belirsizliklerin yüksek seyrettiği bir dönemde, kurumlar arası tahmin farklılıkları da dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. Özellikle enerji fiyatları, jeopolitik gelişmeler ve finansal koşulların yönü, önümüzdeki dönemde büyüme görünümünü belirleyen en kritik unsurlar arasında yer almayı sürdürüyor.
