ABD kritik maden yarışında oyunu değiştiren yatırım: Çin’e bağımlılık azalıyor
ABD merkezli USA Rare Earth Inc., Brezilya’daki Serra Verde Group’u satın alarak küresel nadir toprak elementleri pazarında dikkat çeken bir adım attı. Şirket yönetimi, bu satın almanın ABD’nin Çin’e olan stratejik bağımlılığını azaltma yolunda kritik bir eşik olduğunu vurguladı.
Şirketin Üst Yöneticisi Barbara Humpton, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, ABD’nin nadir toprak alanında henüz yolun başında olduğunu ancak hızla kapasite oluşturduğunu söyledi. Humpton, Çin’in bu sektörü onlarca yıl önceden stratejik hedef ilan ettiğini hatırlatarak, küresel dengelerin değişmeye başladığını ifade etti.
2,8 MİLYAR DOLARLIK DEV SATIN ALMA
USA Rare Earth, Brezilya merkezli Serra Verde Group’u toplam 2,8 milyar dolar değerleme ile bünyesine kattı. Anlaşma kapsamında şirket, 300 milyon dolar nakit ödeme yapacak ve yaklaşık 126,8 milyon adet hisse ihraç edecek.
Bu satın alma, ABD’nin Çin hakimiyetindeki nadir toprak pazarına karşı şimdiye kadarki en güçlü özel sektör hamlelerinden biri olarak görülüyor.
Serra Verde, Brezilya’da aktif üretim yapan tek nadir toprak madeni işletmesi olarak öne çıkıyor. Şirketin sahip olduğu iyonik kil rezervlerinin özellikle yüksek değerli ağır nadir toprak elementleri bakımından güçlü potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.
ABD’DE ÜRETİM ZİNCİRİ KURULUYOR
USA Rare Earth, yalnızca maden satın almakla kalmayıp tüm değer zincirini ABD içinde kurmayı hedefliyor. Şirket, Texas’ta madencilik faaliyetleri, Colorado’da ayrıştırma tesisi ve Oklahoma Stillwater’da mıknatıs üretim fabrikası planlıyor.
Şirket, maden çıkarımından mıknatıs üretimine kadar uzanan entegre sistem kurarak ABD sanayisinde yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor.
Nadir toprak metalleri; elektrikli araçlar, savunma sistemleri, rüzgar türbinleri, akıllı telefonlar ve gelişmiş elektronik cihazlarda kritik öneme sahip bulunuyor. Bu nedenle arz güvenliği, ABD ve müttefik ülkeler açısından giderek daha stratejik hale geliyor.
ABD HÜKÜMETİNDEN 1,6 MİLYAR DOLARLIK DESTEK
USA Rare Earth, Ocak ayında ABD Ticaret Bakanlığı ile bağlayıcı olmayan 1,6 milyar dolarlık finansman anlaşması da imzalamıştı. Kaynağın, madencilik, işleme tesisleri ve mıknatıs üretim yatırımlarında kullanılması planlanıyor.
Humpton, şirketin sadece satın almalarla değil organik büyümeyle de değer zincirini genişletmek istediğini söyledi. Güvenilir tedarik arayan üreticilerin taleplerinin her geçen gün arttığını da sözlerine ekledi.
ÇİN TEKELİNE KARŞI YENİ CEPHE
Küresel nadir toprak pazarında uzun yıllardır baskın konumda bulunan Çin, üretim ve işleme kapasitesiyle sektöre yön veriyor. ABD’nin son hamlesi ise tedarik zincirinde denge oluşturma ve stratejik bağımsızlık arayışının hızlandığını gösteriyor.
Barbara Humpton, “Henüz oyunun ilk devresindeyiz” diyerek ABD’nin bu alandaki büyüme sürecinin yeni başladığını vurguladı.
