ABD’de enflasyon beklentisi son 1 yılın zirvesine çıktı
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) New York Şubesi tarafından yayımlanan son Tüketici Beklentileri Anketi, Amerikan hanehalkının enflasyona ilişkin kaygılarında yeniden yükseliş yaşandığını ortaya koydu. Yaklaşık 1200 hanenin katılımıyla hazırlanan araştırmaya göre, tüketicilerin gelecek 12 aya yönelik kısa vadeli enflasyon beklentisi nisan ayında artış göstererek son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
ABD’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi yüzde 3,6’ya çıkarak Nisan 2025’ten bu yana görülen en yüksek seviyeyi kaydetti.
Piyasalarda gözler bir yandan Fed’in faiz politikalarına çevrilirken diğer yandan açıklanacak yeni enflasyon verileri, ekonominin yönü açısından kritik sinyaller vermeye devam ediyor.
ORTA VE UZUN VADELİ BEKLENTİLER SABİT KALDI
Anket sonuçlarına göre tüketicilerin üç yıllık dönemi kapsayan orta vadeli enflasyon beklentisi yüzde 3,1 seviyesinde değişmezken, beş yıllık uzun vadeli beklenti de yüzde 3 düzeyinde sabit kaldı. Kısa vadede yükselen fiyat baskısına rağmen uzun vadeli görünümde ciddi bir bozulma yaşanmaması dikkat çekti.
Uzmanlar, kısa vadeli beklentilerdeki yükselişin özellikle hizmet sektöründeki maliyet baskıları ve tüketim harcamalarındaki artıştan kaynaklandığını değerlendiriyor.
İŞSİZLİK ENDİŞESİ ARTIYOR
Araştırmada tüketicilerin gelir ve istihdam beklentilerine ilişkin dikkat çekici veriler de yer aldı. Medyan kazanç artışı beklentisi nisan ayında 0,3 puan yükselerek yüzde 2,7 seviyesine çıktı. Buna karşılık iş kaybı riskine ilişkin beklentilerde bozulma görüldü.
Hanehalkı gelir artışı beklentisinin gerilemesi ve iş kaybı endişelerinin yükselmesi, tüketicilerin ekonomik görünüm konusunda daha temkinli hareket etmeye başladığını gösterdi.
Gelir artışı beklentisi yüzde 2,8’e düşerken, tüketicilerin harcamalara yönelik beklentisi ise yüzde 5,4’e yükseldi. Böylece harcama beklentilerinde Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek seviye görüldü.
BENZİN VE GIDA FİYATLARINDA FARKLI TABLO
Ankette maliyet beklentilerine ilişkin kalemlerde farklı yönlü hareketler öne çıktı. Benzin fiyatlarına yönelik artış beklentisi 4,3 puanlık düşüşle yüzde 5,1 seviyesine geriledi. Buna karşın sağlık hizmetleri, kira ve eğitim maliyetlerine yönelik beklentiler yüksek seviyelerini korudu.
Gıda fiyatlarındaki artış beklentisi yüzde 5,2 olurken, sağlık hizmetlerinde yüzde 9,6, üniversite eğitiminde yüzde 8,8 ve kira maliyetlerinde yüzde 6 seviyeleri kaydedildi.
Ekonomistler, özellikle hizmet sektöründeki fiyat baskısının Fed’in enflasyonla mücadele sürecini zorlaştırabileceğine dikkat çekiyor.
GÖZLER 12 MAYIS’TA AÇIKLANACAK TÜFE VERİLERİNDE
ABD’de mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,9, yıllık bazda ise yüzde 3,3 artış göstermişti. Şimdi piyasaların odağında 12 Mayıs’ta açıklanacak yeni TÜFE verileri bulunuyor.
Yeni verilerin, Fed’in faiz indirimi takvimine ilişkin beklentiler üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
