Ara tatil kalkıyor mu? MEB’den ara tatil iddialarına net açıklama
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk ekranlarında eğitim gündemine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Ara tatil tartışmalarından Ramazan genelgesine, yabancı okullardan özel eğitim öğretmeni ihtiyacına kadar birçok başlıkta konuşan Tekin, kamuoyunda merak edilen konulara açıklık getirdi.
ARA TATİL DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?
Ara tatillerin kaldırılacağı yönündeki iddialara net yanıt veren Tekin, kamuoyunda oluşan yanlış algıya dikkat çekti. Öğrenci ve velilerin “okul süresi uzatılacak” endişesi taşıdığını belirten Bakan, böyle bir planın olmadığını vurguladı.
“Okula gidilen gün sayısı artmayacak da azalmayacak da. Tatiller de azalmayacak.”
Tekin’in verdiği bilgiye göre mevcut sistemde olduğu gibi toplam 180 iş günü korunacak. Öğretmenlerin iki aylık yaz tatilinde de herhangi bir kısıtlama yapılmayacak. Planlanan olası değişiklikte ara tatiller kaldırılırsa, bu süre yaz dönemine eklenecek ve eğitim öğretim yılı eylül ayında daha geç başlayacak.
“Yapacağımız şey ara tatili kaldırmak değil, ara tatili yaz tatiline eklemek.”
Bakanlık, 2026-2027 eğitim öğretim yılı takvimini mayıs ayında hazırlayacak. Ramazan ve Kurban Bayramı’nın takvime etkisi göz önünde bulundurularak yeni planlama yapılabileceği ifade edildi. Ancak 2025-2026 yılı için herhangi bir değişiklik gündemde değil.
RAMAZAN GENELGESİNE DESTEK YÜZDE 80’E YAKIN
Ramazan ayına ilişkin yayımlanan genelge hakkında da konuşan Tekin, düzenlemenin gönüllülük ve mahremiyet esasına dayandığını söyledi. Genelgede dini zorunluluklara ilişkin herhangi bir ifade bulunmadığını belirten Bakan, etkinliklerin milli birlik, dayanışma ve yardımlaşma duygusunu güçlendirmeyi hedeflediğini dile getirdi.
Yapılan saha araştırmalarına göre toplumun yaklaşık yüzde 78’inin söz konusu etkinlikleri desteklediğini belirten Tekin, CİMER ve Bakanlık iletişim kanallarına yüz binlerce teşekkür mesajı geldiğini aktardı.
Genelgeye yönelik sert eleştiriler üzerine suç duyurusunda bulunduğunu açıklayan Tekin, kullanılan bazı ifadelerin kabul edilemez olduğunu söyledi.
“Demokratik hak diyorsanız, benim de hukuk içinde yargıya başvurmam en doğal hakkım.”
OKULLARDAKİ İSTİSNAİ OLAYLARA HIZLI MÜDAHALE
Bazı okullarda gündeme gelen münferit uygulamalarla ilgili de değerlendirmede bulunan Tekin, yüz binlerce etkinliğin sorunsuz şekilde gerçekleştirildiğini ancak kamuoyunda tartışma yaratan birkaç örneğin Bakanlık tarafından tasvip edilmediğini belirtti. Okul yöneticileri ve öğretmenlerin sürece duyarlı yaklaştığını, sorunların hızlı şekilde çözüldüğünü vurguladı.
ENGELLİ PERSONEL SAYISI YASAL ORANIN ÜZERİNDE
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yaklaşık 35 bin engelli personel bulunduğunu açıklayan Tekin, bunun 20 bine yakınının öğretmen olduğunu söyledi. Yasal zorunluluğun neredeyse iki katı oranında engelli istihdamı sağlandığını belirten Bakan, yeni dönemde de bu politikanın devam edeceğini ifade etti.
SURİYELİ ÖĞRENCİ SAYISI AZALIYOR
Türkiye genelinde yaklaşık 800 bin Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü hatırlatan Tekin, geri dönüşlerle birlikte bu sayının kademeli olarak düştüğünü kaydetti. Eğitim sisteminin planlamasında bu verilerin dikkate alındığını vurguladı.
HEYBELİADA RUHBAN OKULU İÇİN YOL HARİTASI HAZIR
Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılıp açılmayacağına ilişkin soruya da yanıt veren Tekin, konunun siyasi iradenin vereceği bir karar olduğunu ifade etti. Açılması yönünde bir karar çıkması halinde hangi eğitim düzeyinde ve hangi yasal çerçevede faaliyet göstereceğine ilişkin hazırlık raporlarının tamamlandığını söyledi.
Şu anda adada hukuki statüsü açık olan bir lise bulunduğunu ancak öğrenci kaydı olmadığını aktaran Tekin, Yükseköğretim Kurulu ile koordineli çalışma yürütüldüğünü belirtti.
YABANCI OKULLAR VE DENKLİK SÜRECİ
İkili anlaşma olmadan faaliyet gösteren yabancı okullara yönelik yeni adımlar atılacağını belirten Bakan Tekin, karşılıklılık esasının önemine dikkat çekti. Fransa örneğini veren Tekin, Türk öğrencilerin ana dil ve kültür dersleri konusunda hak elde edilmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası sözleşme imzalanmadığı sürece bu okullara yeni kayıt yapılmayacağını ve denklik verilmemesi yönünde karar alındığını açıkladı.
AKRAN ZORBALIĞI VE SOSYAL MEDYA UYARISI
Bakanlık, akran zorbalığını “akran nezaketi” başlığı altında ele alıyor. Yapılan araştırmalara göre zorbalık vakalarının yüzde 90’a yakını sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden gerçekleşiyor. Bu nedenle sosyal medya okuryazarlığı ve psikolojik rehberlik hizmetleri güçlendiriliyor.
OKULA BAŞLAMA YAŞINDA YENİ DÜZENLEME
Mevcut sistemde 66 aylık bir çocuk ile 84 aylık bir çocuğun aynı sınıfta eğitime başlayabildiğine dikkat çeken Tekin, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasıyla yaş aralığının daha standart hale getirileceğini söyledi. Bu konuda teknik çalışmaların sürdüğü belirtildi.
EN FAZLA İHTİYAÇ ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLİĞİNDE
Bakan Tekin, öğretmen ihtiyacında en kritik alanın özel eğitim olduğunu vurguladı. Kapasite artırımıyla birlikte yeni özel eğitim okulları ve kampüslerin açıldığını, öğretmen ihtiyacının kademeli olarak karşılandığını açıkladı.
