Astronomlardan uzayda benzeri görülmemiş keşif
Astronomlar, CD-35 2722 sisteminde daha önce benzeri görülmeyen bir gök cismi tespit etti. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre keşif doğrulanırsa, Güneş Sistemi dışında kayıtlara geçen ilk “eksouydu” olarak bilim tarihine geçecek.
Uzay keşfi yeni tartışma başlattı
Avrupa Güney Rasathanesi’nin (ESO) Şili’deki Çok Büyük Teleskobu ile yürütülen gözlemler sonucunda belirlenen gök cisminin, doğrudan bir yıldızın ya da gezegenin yörüngesinde bulunmadığı açıklandı. Araştırma ekibi, mevcut tanımların yetersiz kalması nedeniyle bu yapıyı geçici olarak “eksouydu” olarak isimlendirdi.
Kahverengi cüce etrafında tespit edildi
Keşfedilen gök cisminin, Güneş’in çevresinde dolanan ve “kahverengi cüce” olarak sınıflandırılan bir nesnenin yörüngesinde hareket ettiği belirtildi. Kahverengi cüceler, yıldız oluşturacak kadar büyük olmayan ancak gezegenlerden daha büyük kütleye sahip gök cisimleri arasında yer alıyor.
Astronomlar, bugüne kadar 6 binden fazla ötegezegen keşfetmesine rağmen Güneş Sistemi dışında varlığı kesinleşmiş bir uydu tespit edememişti.
Doğrulanması halinde bir ilk olacak
Araştırmacılar, keşfin doğrulanması halinde gök cisminin Güneş Sistemi dışındaki ilk doğrulanmış uydu olarak kayıtlara geçeceğini belirtti. Bilim insanları, bu keşfin gezegen, uydu ve kahverengi cüce sınıflandırmalarına ilişkin yeni değerlendirmelerin önünü açabileceğini ifade etti.
