Buğday üç haftanın zirvesine çıktı: Fiyatlar yüzde 3’ten fazla yükseldi

Buğday fiyatları, Karadeniz bölgesindeki yeni gelişmelerin ardından haftanın son işlem gününde hızla yükseldi. Fiyatlar yüzde 3’ün üzerinde artarak yaklaşık 6,70 dolar/buşel seviyesine ulaştı. Böylece buğday üç haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Buğday fiyatı günlük yüzde 3,04 yükselerek 672,58 cent/buşel seviyesine çıktı.

Ayrıca haftalık kazanç yüzde 5’i aştı. Böylece buğday, temmuz ortasından bu yana en güçlü haftalık performansına yöneldi.

Buğday fiyatları üç haftanın zirvesine çıktı

Buğday vadeli işlemlerinde cuma günü alımlar hızlandı. Fiyat 672,58 cent/buşel seviyesine kadar yükseldi.

Günlük artış 19,83 cent olarak kaydedildi. Böylece günlük değer kazancı yüzde 3,04’e ulaştı.

Bununla birlikte buğday fiyatları son bir ayda yüzde 0,96 geriledi. Yıllık değişimde ise güçlü yükseliş devam etti.

Buğdayın yıllık fiyat artışı yüzde 32,48 seviyesinde gerçekleşti. Piyasanın üçüncü çeyrek tahmini ise 655,68 cent/buşel seviyesinde bulunuyor.

Karadeniz gerilimi buğday fiyatlarını yükseltti

Fiyatlardaki son hareketin merkezinde Karadeniz bölgesindeki gelişmeler bulunuyor. Ukrayna’nın Rusya’daki bir Baltık limanına yönelik saldırısı piyasada takip edildi.

Ukrayna ordusu, Ust-Luga’daki gaz kondensatı işleme tesisini hedef aldığını açıkladı. Tahıl tesislerinde ise herhangi bir hasar bildirimi yapılmadı.

Ancak saldırı, Rusya’nın ihracat altyapısına ilişkin endişeleri yeniden gündeme taşıdı. Bunun sonucunda tahıl sevkiyatlarında olası aksama riskleri fiyatlamalara yansıdı.

Bu gelişmenin yanında Karadeniz için gündeme gelen ateşkes girişimi de izlendi.

Rusya Karadeniz ateşkesi önerisini kabul etmedi

Haftanın başında Ukrayna tarafından yeni bir önerinin gündeme getirildiği bildirildi. Öneri, Karadeniz’deki sivil hedeflere yönelik saldırıların durdurulmasını içeriyordu.

Ancak Rusya’nın söz konusu ateşkes fikrini kabul etmediği belirtildi. Böylece bölgedeki tahıl ticaretine yönelik belirsizlik devam etti.

Karadeniz, dünya tahıl ticaretinde önemli güzergahlar arasında bulunuyor. Bu nedenle bölgedeki gelişmeler küresel buğday piyasasında yakından takip ediliyor.

Özellikle Rusya ve Ukrayna’nın ihracattaki ağırlığı piyasanın hassasiyetini artırıyor.

Rusya ve Ukrayna küresel buğday ihracatında kritik konumda

Rusya, dünyanın önde gelen buğday ihracatçıları arasında ilk sırada bulunuyor. Ukrayna da küresel tahıl ticaretinin önemli tedarikçilerinden biri konumunda.

2026-2027 sezonuna ilişkin beklentiler iki ülkenin önemini ortaya koyuyor. Rusya ve Ukrayna’nın küresel buğday ihracatındaki toplam payının yüzde 30’a yaklaşması bekleniyor.

Rusya ile Ukrayna’nın 2026-2027 sezonunda dünya buğday ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu karşılaması öngörülüyor.

Bu nedenle ihracat altyapısını etkileyebilecek gelişmeler küresel piyasalar açısından önem taşıyor. Limanlar ve Karadeniz’deki sevkiyat güzergahları da yakından izleniyor.

Buğday fiyatında yıllık yükseliş yüzde 32’yi aştı

Buğday fiyatlarının uzun dönemli performansında da yükseliş öne çıkıyor. Fiyat son bir yılda yüzde 32,48 değer kazandı.

Buna karşılık aylık performans yüzde 0,96 düşüşe işaret ediyor. Son yükseliş ise haftalık görünümü yeniden pozitif bölgeye taşıdı.

Trading Economics verilerinde buğday için üçüncü çeyrek tahmini 655,68 seviyesinde bulunuyor.

Vadeli buğday kontratları küresel piyasalarda farklı borsalarda işlem görüyor. Chicago Ticaret Borsası bunların başında geliyor.

Ayrıca Euronext, Kansas City ve Minneapolis piyasalarında da buğday kontratları bulunuyor. Standart vadeli işlem sözleşmeleri genellikle 5 bin buşeli temsil ediyor.

Küresel buğday üretiminde büyük ülkeler öne çıkıyor

Buğday, küresel gıda sisteminin temel tarım ürünlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ürün hem insan tüketiminde hem hayvan yeminde kullanılıyor.

Bu nedenle fiyat hareketleri küresel gıda maliyetleri açısından yakından takip ediliyor. Aynı zamanda buğday ticareti birçok ülkenin gıda arzında önemli rol oynuyor.

Çin, Hindistan ve Rusya dünyanın büyük buğday üreticileri arasında bulunuyor. ABD, Fransa, Avustralya ve Kanada da üretimde öne çıkıyor.

İhracat tarafında ise Rusya önemli bir konuma sahip. ABD, Kanada, Fransa, Ukrayna, Avustralya ve Arjantin diğer büyük ihracatçılar arasında yer alıyor.

Tarım emtialarında fiyat hareketleri hızlandı

Cuma günü yalnızca buğday fiyatlarında yükseliş görülmedi. Bazı önemli tarım emtialarında da değer artışları kaydedildi.

Soya yüzde 0,75 yükselerek 1.174,74 seviyesine çıktı. Mısır ise yüzde 1,71 artışla 455,65 seviyesinde işlem gördü.

Pamuk fiyatları yüzde 1,55 yükselerek 84,80 seviyesine ulaştı. Kanola da yüzde 1,64 değer kazanarak 816,67 seviyesine çıktı.

Portakal suyu yüzde 2,57 artarken kahvede yükseliş yüzde 0,37 oldu. Yulaf fiyatları ise yüzde 1,29 değer kazandı.

Buna karşılık pirinç yüzde 1,29 geriledi. Şeker fiyatlarında da yüzde 1,31 düşüş kaydedildi.

Palmiye yağı yüzde 0,30 değer kaybetti. Böylece tarım emtialarında haftanın son işlem gününde farklı yönlerde hareketler görüldü.