Trump’tan İran’a uyarı: ABD askerleri ölürse ateşkes sona erebilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile yürütülen ateşkes ve diplomatik temaslara ilişkin yakın çevresine yaptığı değerlendirmelerde, Amerikan askerlerinin hedef alınması halinde mevcut sürecin yeniden gözden geçirilebileceğini söylediği iddia edildi.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Washington ile Tahran arasında son dönemde devam eden temaslar sürerken, bölgede yaşanan karşılıklı saldırılar Beyaz Saray üzerindeki baskıyı artırıyor. Yetkililer, ateşkesin kalıcılığı konusunda halen ciddi soru işaretlerinin bulunduğunu ifade ediyor.

ATEŞKESİN GELECEĞİ SAHADAKİ GELİŞMELERE BAĞLI

The Wall Street Journal’a konuşan ve isimleri açıklanmayan ABD’li yetkililer, Trump yönetiminin İran ile olası bir anlaşma konusunda belirli ilerlemeler kaydettiğini ancak güvenlik risklerinin süreci kırılgan hale getirdiğini belirtti.

Trump’ın, İran kaynaklı saldırılarda ABD askerlerinin hayatını kaybetmesi durumunda ateşkes sürecini sonlandırma seçeneğini değerlendirebileceğini yakın çevresine aktardığı öne sürüldü.

Yetkililere göre Washington yönetimi, bir yandan diplomatik çözüm arayışlarını sürdürürken diğer yandan bölgede görev yapan Amerikan personelinin güvenliğini kırmızı çizgi olarak görüyor.

HÜRMÜZ BOĞAZI VE NÜKLEER DOSYA ÖNE ÇIKIYOR

ABD’li kaynaklar, son haftalarda üzerinde çalışılan çerçeve anlaşmanın temel başlıkları arasında Hürmüz Boğazı’ndaki ticari geçişlerin yeniden güvence altına alınması, İran’a yönelik bazı yaptırım ve abluka uygulamalarının kaldırılması ile nükleer faaliyetlerin sınırlandırılmasının yer aldığını ileri sürdü.

Taslak anlaşmanın, İran’ın nükleer programına ilişkin kısıtlamalar ve zenginleştirilmiş uranyum stoklarının azaltılmasına yönelik maddeler içerdiği iddia edildi.

Böyle bir uzlaşının hayata geçirilmesi halinde enerji piyasalarında ve küresel ticaret hatlarında yaşanan belirsizliğin azalabileceği değerlendiriliyor.

TRUMP: ANLAŞMA BU HAFTA SONU BİLE OLABİLİR

ABD Başkanı Donald Trump da son açıklamalarında İran ile yürütülen görüşmelere ilişkin iyimser mesajlar vermişti. Sürecin olumlu ilerlediğini belirten Trump, taraflardan gelen geri dönüşlerin beklentilerin üzerinde olduğunu ifade etmişti.

Trump, yaptığı değerlendirmede, “Müzakerelerin çok iyi gittiği bilgisi bana ulaştı. Anlaşma gerçekleşebilir, gerçekleşmeyebilir ancak olursa bunun çok kısa süre içinde, hatta bu hafta sonu bile mümkün olabileceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Diplomatik temasların devam ettiği süreçte gözler hem sahadaki güvenlik gelişmelerine hem de Washington ile Tahran arasında şekillenebilecek olası anlaşmanın detaylarına çevrilmiş durumda.