Goldman Sachs: Yüksek faizler tüketici harcamalarını da baskılayabilir
Goldman Sachs, yükselen faizlerin hisse senetlerinde yaratabileceği değer kayıplarının hanehalkı servetini azaltarak tüketimi zayıflatabileceği uyarısında bulundu.
ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise 2002’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Goldman Sachs, faizlerdeki yükselişin ekonomik etkilerini daha yakından izlediklerini belirterek, finansal piyasalardaki baskının tüketici harcamalarına da yansıyabileceğine dikkat çekti. Bankaya göre hisse senetlerinde olası kayıplar, hanehalkının varlık değerini düşürerek harcama eğilimini sınırlayabilir.
Servet etkisi zayıflayabilir
Banka, bu riskin “servet etkisi” üzerinden ortaya çıkabileceğini değerlendirdi. Hisse senedi ve konut gibi varlıkların değer kazanması tüketicileri daha fazla harcamaya yöneltebilirken, değer kayıpları ters yönde etki yaratabiliyor.
ABD genelindeki borçlanma maliyetleri açısından önemli bir gösterge olan 10 yıllık Hazine tahvili faizi, çarşamba günü yükselişini sürdürerek 2002’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.
