TCMB faiz anketi sonuçlandı: 2026 yılında faizler düşecek mi?

Matriks Haber tarafından gerçekleştirilen ve piyasa profesyonellerinin katılımıyla hazırlanan TCMB Faiz ve Enflasyon Anketi, 2026 ve 2027 yıllarına ilişkin beklentilerin belirgin şekilde aşağı yönlü bir patikaya işaret ettiğini ortaya koydu. Anket sonuçları, para politikasında gevşeme sürecinin kademeli ancak istikrarlı biçimde süreceğine yönelik güçlü bir konsensüs oluştuğunu gösteriyor.

2026 VE 2027 ENFLASYON TAHMİNLERİ NETLEŞTİ

Ekonomistlerin beklentilerine göre, enflasyon görünümünde önümüzdeki iki yıl boyunca belirgin bir gerileme öngörülüyor.

2026 yıl sonu için TÜFE beklentilerinde:

  • Medyan tahmin: %23,00

  • Ortalama tahmin: %23,56

  • En yüksek beklenti: %30,00

  • En düşük beklenti: %21,00

2027 yılına gelindiğinde ise tablo daha iyimser:

  • Medyan enflasyon tahmini: %19,00

  • Ortalama beklenti: %18,99

  • Tahmin aralığı: %15,00 – %25,00

Ekonomistlerin büyük bölümü, enflasyondaki düşüşün 2026 sonrasında daha dengeli ve kalıcı bir yapıya kavuşacağını öngörüyor.

OCAK 2026 FAİZ KARARI İÇİN GÜÇLÜ İNDİRİM BEKLENTİSİ

Ankete katılan 31 aracı kurum ve banka ekonomistinin büyük çoğunluğu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ocak 2026 toplantısında politika faizinde 150 baz puanlık bir indirime gideceği görüşünde birleşti.

  • Haftalık repo faizi medyan beklenti: %36,50

  • Ortalama beklenti: %36,60

  • En yüksek tahmin: %38,00 (faiz sabit)

  • En düşük tahmin: %36,50

Katılımcıların 25’i 150 baz puanlık indirim öngörürken, daha sınırlı sayıda ekonomist 100 baz puanlık indirim veya faizlerin sabit tutulması ihtimalini dile getirdi.

Ocak ayı itibarıyla faiz indiriminin başlaması, para politikasında yeni bir gevşeme sürecinin kapısını aralayabilir.

BORÇ ALMA VE BORÇ VERME FAİZLERİNDE PARALEL HAREKET

Anket sonuçlarına göre TCMB’nin borç alma ve borç verme faizlerinde de politika faizine paralel bir indirime gitmesi bekleniyor.

  • Borç alma faizi medyan: %35,00

  • Borç verme faizi medyan: %39,50

Bu alanlarda da 150 baz puanlık eş zamanlı indirim öngörüsü öne çıkıyor.

2026 VE 2027 SONU FAİZ BEKLENTİLERİ

Ekonomistlerin yılın geri kalanına dair beklentileri oldukça net: faiz indirimlerinin yıl boyunca devam etmesi bekleniyor.

026 yıl sonu için haftalık repo faizi tahminleri:

  • Medyan: %29,00

  • Ortalama: %28,63

  • En yüksek: %31,00

  • En düşük: %26,00

2027 yıl sonu beklentisi ise:

  • Medyan: %24,00

  • Ortalama: %22,67

  • Tahmin bandı: %16,00 – %27,50

Faiz patikasında aşağı yönlü eğilim korunurken, belirsizlik aralığının halen geniş olduğu dikkat çekiyor.

YILIN KALANINDA KAÇ FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR?

Ekonomistlere yöneltilen “Yılın geri kalanında kaç faiz indirimi bekliyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlar şu şekilde dağıldı:

  • 7 toplantıda indirim bekleyenler: çoğunluk

  • 6 toplantı diyenler: sınırlı sayıda

  • 5 ve 4 toplantı tahmini verenler: azınlık

Bu tablo, TCMB’nin 2026 yılı boyunca faiz indirimlerini kademeli biçimde sürdürmesinin beklendiğini gösteriyor.

TCMB TAKVİMİ VE ENFLASYON RAPORLARI

Merkez Bankası’nın 2026 yılı içinde toplam 8 Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleştirmesi planlanıyor. Aynı yıl dört adet enflasyon raporu sunumu yapılacak.