Borsada en çok alım ve satım yapan aracı kurumlar

Haftanın ilk işlem gününde Borsa İstanbul’da satış baskısı etkili olurken, aracı kurumların işlem dağılımı da piyasadaki yönü net şekilde ortaya koydu. BIST 100 endeksi günü yüzde 0,51 düşüşle 14.369,61 puandan kapatırken, işlem tarafında güçlü bir hareketlilik yaşandı.

BIST 100 DÜŞERKEN HACİM YÜKSEK SEYRETTİ

Endeks, önceki kapanışa göre 72,94 puan gerilerken toplam işlem hacmi 194,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeksteki sınırlı düşüşe rağmen yüksek hacim, piyasada ciddi bir pozisyon değişimi yaşandığını gösterdi.

Bankacılık endeksi yüzde 2,80 ile en fazla değer kaybeden sektör olurken, holding endeksi de yüzde 1,20 düşüş kaydetti. Metal ana sanayi ise yüzde 2,16 yükselerek pozitif ayrıştı.

EN ÇOK SATIŞ YAPAN ARACI KURUMLAR

Günlük verilere göre piyasada en yüksek net satış gerçekleştiren kurumlar şu şekilde sıralandı:

Bank of America Yatırım Bank A.Ş.: -3.313.562.439 TL

HSBC Yatırım Menkul Değerler A.Ş.: -1.191.710.218 TL

Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.: -995.897.333 TL

Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş.: -837.692.627 TL

Ünlü Menkul Değerler A.Ş.: -679.179.299 TL

Özellikle yabancı ağırlıklı kurumların satış tarafında yoğunlaşması, piyasadaki düşüşü hızlandıran ana unsurlardan biri oldu.

EN ÇOK ALIM YAPAN ARACI KURUMLAR

Buna karşılık, gün içinde en fazla alım yapan kurumlar ise dikkat çekti:

Midas Menkul Değerler A.Ş.: 1.068.785.294 TL

Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.: 950.524.989 TL

Bulls Yatırım Menkul Değerler A.Ş.: 926.532.691 TL

Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.: 901.218.419 TL

Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.: 816.871.651 TL

Alım tarafında yerli aracı kurumların öne çıkması, piyasada denge arayışının sürdüğüne işaret etti.

KÜRESEL GELİŞMELER ETKİLİ OLDU

Piyasalarda yönü belirleyen ana unsurlar arasında Orta Doğu’daki jeopolitik riskler ve enerji fiyatlarına ilişkin endişeler yer aldı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’na yönelik açıklamaları kısa süreli rahatlama sağlasa da İran kaynaklı haber akışı risk iştahını baskıladı.

Yurt içinde ise nisan ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi, yatırımcıların temkinli duruşunu güçlendirdi.

PİYASADA YÖN ARAYIŞI SÜRÜYOR

Analistler, yüksek işlem hacmi ve kurum bazlı ayrışmanın önümüzdeki günlerde volatilitenin devam edebileceğine işaret ettiğini belirtiyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 14.300 ve 14.200 puan seviyeleri destek; 14.500 ve 14.600 seviyeleri ise direnç olarak izleniyor.