El-Erian’dan ABD tahvilleri için uyarı: Geleneksel alıcılar geri çekiliyor

ABD tahvilleri, küresel yatırımcıların değişen tercihleriyle yeniden gündemde. Ekonomist Mohamed El-Erian, geleneksel alıcı tabanının giderek daraldığını belirtti. El-Erian, özellikle büyük ve istikrarlı yatırımcıların davranışlarındaki değişime dikkat çekti. Bu sürecin tahvil piyasasında arz-talep dengesini etkilediğini ifade etti. El-Erian, ABD tahvillerinin uzun yıllardır güvenilir kabul edilen alıcı grubunun giderek zayıfladığını söyledi.

Norveç fonunun 80 milyar dolarlık planı gündemde

Financial Times’ın haberinde Norveç varlık fonuna ilişkin önemli bir iddia yer aldı. Fonun ABD Hazine tahvillerini yaklaşık 80 milyar dolar azaltmayı planladığı bildirildi.

El-Erian, söz konusu haberin doğrulanması halinde önemli bir sinyal verileceğini belirtti. Buna göre ABD borçlanma araçlarının köklü yatırımcı tabanındaki daralma daha görünür hale gelecek.

Ayrıca Çin’in geleneksel alıcı rolünden uzaklaşmasında jeopolitik gelişmeler etkili oluyor. Japonya ve Körfez ülkelerinde ise iç finansman ihtiyaçları öne çıkıyor.

ABD tahvillerinde arz ve talep dengesi değişiyor

El-Erian’a göre tahvil piyasasında yeni ihraçların büyüklüğü talebin önüne geçiyor. Buna karşılık geleneksel yatırımcıların alım kapasitesi veya isteği azalıyor.

Dolayısıyla tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşuyor. El-Erian, küresel devlet tahvillerindeki satışların da sürebileceğini öngörüyor.

Yeni tahvil arzının talebi aşması, getiriler üzerindeki baskının güçlenmesine neden oluyor.

Küresel tahvil piyasalarında satış baskısı sürebilir

El-Erian, mevcut tablonun yalnızca ABD’deki gelişmelerle açıklanamayacağını belirtti. Enflasyon ve Fed’in güvenilirliğine ilişkin beklentiler de piyasada takip ediliyor.

Bunun yanında İngiltere, Japonya ve Fransa’nın kamu borçları gündemde bulunuyor. Bu nedenle küresel tahvil piyasalarındaki risklerin daha geniş bir alana yayıldığı görülüyor.

Avrupa tahvillerinde gözler Fransa’ya çevrildi

Avrupa tarafında ise yatırımcıların odağında değişim yaşanıyor. El-Erian’a göre daha önce İtalya öne çıkarken artık Fransa yakından izleniyor.

Böylece kamu borcu ve finansman ihtiyacına ilişkin gelişmeler Avrupa tahvil piyasalarının önemli gündemlerinden biri olmaya devam ediyor.