Gıda fiyatları yükseliyor: Tahvil piyasasında yeni enflasyon endişesi

Gıda fiyatları, küresel tahvil piyasalarında yeni enflasyon riski olarak öne çıktı. Enerji maliyetlerinin ardından yatırımcıların dikkati temel gıda ürünlerine çevrildi.

Birleşmiş Milletler gıda emtia endeksi 2022 sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca temel tarım ürünleri yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 20 yükseldi.

JPMorgan ekonomistleri, küresel gıda enflasyonunun 2027’nin ilk yarısında yüzde 5’e çıkmasını bekliyor.

Küresel gıda enflasyonu yüzde 5’e çıkabilir

Küresel gıda enflasyonu 2026’nın ilk yarısında yüzde 2,8 seviyesinde gerçekleşti. JPMorgan tahminlerine göre oran gelecek yıl hızlanabilir.

Buna göre gıda enflasyonu 2027’nin ilk yarısında yüzde 5’e ulaşabilir. Ayrıca BM gıda emtia endeksi 2022 sonundan beri en yüksek seviyesinde bulunuyor.

Mısır, soya fasulyesi ve buğday gibi ürünlerde de yükseliş görüldü. Bu ürünleri izleyen endeks yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 20 arttı.

El Niño ve gübre arzı gıda fiyatlarında izleniyor

Piyasalarda güçlü El Niño koşullarının tarımsal üretime etkisi takip ediliyor. Bunun yanında gübre arzındaki sıkılık da gündemde bulunuyor.

Ayrıca nakliye hatlarına yönelik saldırılar tedarik koşullarını etkiliyor. Avrupa’da yaşanan sıcak yazın tarımsal üretime etkileri de izleniyor.

Barclays ekonomistlerine göre Avrupa’da gıda fiyatlarındaki değişim sonbahardan itibaren belirginleşebilir.

Yatırımcılar enflasyona karşı korunmaya yöneldi

Tahvil yatırımcıları olası gıda enflasyonuna karşı pozisyonlarını değiştirmeye başladı. Carmignac, ABD ve Avrupa’da enflasyona endeksli tahvillere yöneldi.

Troy Asset Management da kısa vadeli enflasyona endeksli tahvilleri tercih ediyor. Şirket, gelecek 6-12 aylık dönemde gıda enflasyonunda yükseliş bekliyor.

Bununla birlikte Fidelity International bazı gelişmekte olan piyasalardaki faiz riskini azalttı.

Gıda fiyatlarındaki artış Türkiye için de takip ediliyor

William Blair International’dan Daniel Wood, ithalata bağımlı ekonomilere dikkat çekti. Wood, Türkiye ve Mısır’ı bu gruptaki ülkeler arasında gösterdi.

Özellikle gıda fiyatlarının kurdaki zayıflamayla birleşmesi halinde hassasiyetin artabileceğini belirtti.

Ayrıca Hindistan ve Filipinler gibi ülkelerde gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlığı yüksek bulunuyor.

Yatırımcılar, gıda fiyatlarındaki olası yükseliş nedeniyle bazı ülkelerde tahvil ve faiz risklerini azaltıyor.

Tahvil piyasasında enflasyon riski izleniyor

Enerji fiyatları bu yıl küresel tahvil piyasalarını etkileyen önemli unsurlardan biri oldu. Bunun yanında kamu borçlarına ilişkin gelişmeler de tahvil faizlerinde etkili oldu.

Şimdi ise gıda fiyatları yeni bir enflasyon başlığı olarak takip ediliyor. Merkez bankaları da gıda fiyatlarının tüketici beklentilerine etkisini izliyor.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, gıda kaynaklı enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu söyledi.