Küresel piyasalar baskı altında: Petrol yükseldi, tahvil faizleri zirveleri gördü

Küresel piyasalar, Orta Doğu kaynaklı risklerin artmasıyla negatif seyrediyor. ABD-İran gerilimi yeniden piyasa gündeminin merkezine yerleşti. Bununla birlikte petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon endişelerini artırdı. Tahvil piyasalarındaki satışlar da küresel risk iştahını zayıflattı. Brent petrol 91,4 dolara çıkarken ABD’nin 30 yıllık tahvil faizi yüzde 5,32’yi gördü.

ABD’nin 30 yıllık tahvil faizi yüzde 5,32 ile 2007’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Orta Doğu’daki diplomatik belirsizlikler de fiyatlamalarda etkili oluyor. Bölgede gerilimi azaltacak belirgin bir gelişme henüz görülmedi.

ABD basınında İran’ın askeri politikasına ilişkin yeni iddialar yer aldı. Üst düzey bir İranlı yetkilinin açıklamalarına ilişkin haberler gündeme geldi. Buna göre diplomatik çabaların sonuçsuz kalması halinde askeri yaklaşım değişebilir.

ABD Başkanı Donald Trump ise 60 günlük çerçeve anlaşmaya ilişkin açıklama yaptı. Trump, süresi dolan anlaşmanın uzatılmasını isteyip istemediği sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

Fox News’e göre Trump, Hürmüz Boğazı konusunda Umman’a ilişkin açıklamalarda da bulundu. Trump, ABD faaliyetlerinin engellenmesi halinde askeri müdahale tehdidinde bulundu.

Petrol fiyatları Orta Doğu gerilimiyle yükseldi

Jeopolitik gelişmeler enerji piyasasında fiyatların yukarı yönelmesine neden oldu.

Ekim vadeli Brent petrol yüzde 0,6 yükseldi. Böylece varil fiyatı 91,4 dolara çıktı.

Petrol fiyatlarındaki artış, küresel enflasyon beklentileri açısından da yakından izleniyor. Ayrıca enerji maliyetlerindeki yükseliş tahvil piyasalarındaki satışları destekledi.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,67 seviyelerine kadar geriledi. Ancak daha sonra 6 baz puan yükselerek yüzde 4,73’e çıktı.

Bugün ise 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,74 civarında dengelendi.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve tahvil faizlerindeki artış, küresel piyasalarda satış baskısını güçlendirdi.

ABD tahvil faizleri yükseldi

Uzun vadeli ABD tahvillerindeki hareket daha belirgin oldu.

ABD’nin 30 yıllık tahvil faizi yüzde 5,32 seviyesine ulaştı. Böylece faiz, 2007’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Öte yandan jeopolitik gelişmeler güvenli liman talebini de etkiledi.

Dolar endeksi yüzde 0,1 yükselerek 99,7 seviyesinde bulunuyor. Buna karşılık altının ons fiyatı yüzde 0,5 geriledi.

Altın, işlemlerde 4 bin 394 dolar civarında seyrediyor.

New York borsasında endeksler geriledi

ABD piyasalarında dün satış ağırlıklı bir görünüm öne çıktı.

Dow Jones endeksi yüzde 0,51 değer kaybetti. S&P 500’de düşüş yüzde 0,52 oldu. Nasdaq endeksi ise günü yüzde 0,32 kayıpla tamamladı.

Bununla birlikte ABD endeks vadeli kontratları yeni güne de düşüşle başladı.

Makroekonomik tarafta New York Fed’in imalat endeksi takip edildi. Endeks ağustosta 20,6 seviyesine yükseldi.

Böylece gösterge 4 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Ayrıca veri piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Şirket tarafında ise Nvidia’nın yeni yatırımı gündeme geldi.

Şirket, OpenAI’ın Ohio’daki yapay zeka fabrikası kapsamında SB Energy’ye yatırım yapacağını açıkladı. Söz konusu yatırımın büyüklüğü 1,5 milyar dolar olarak duyuruldu.

Buna rağmen Nvidia hisseleri piyasa sonrası işlemlerde yüzde 0,9 geriledi.

Avrupa borsalarında satışlar öne çıktı

Orta Doğu’daki gelişmeler Avrupa piyasalarını da etkiliyor. Bunun yanında enerji fiyatlarındaki artış pay piyasalarındaki baskıyı artırıyor.

İngiltere’de FTSE 100 endeksi dün yüzde 0,28 geriledi. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,66 düştü.

Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,38 kayıp yaşadı. Buna karşılık İtalya’da FTSE MIB 30 yüzde 0,01 yükseldi.

Avrupa endeks vadeli kontratları ise yeni güne düşüşle başladı.

Asya piyasalarında satış baskısı arttı

Asya piyasalarında da negatif görünüm hakim oldu.

Jeopolitik risklerin yanında küresel tahvil faizlerindeki yükselişler takip ediliyor.

Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,94’e ulaştı. Böylece gösterge 1996’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,9 düştü. Güney Kore’de Kospi yüzde 0,9 geriledi.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 değer kaybetti. Hong Kong’da Hang Seng endeksindeki düşüş ise yüzde 0,7 oldu.

BIST 100 günü 14.132 puandan tamamladı

Borsa İstanbul’da da dün satış ağırlıklı işlemler görüldü.

BIST 100 endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti. Endeks günü 14.132,06 puandan tamamladı.

VİOP’ta ağustos vadeli BIST 30 kontratı akşam seansında yüzde 0,03 geriledi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artarak 47,9150 seviyesinden kapandı. Kur bugün bankalararası piyasada 47,9200 civarında işlem görüyor.

Teknik açıdan BIST 100’de 14.000 ve 13.900 seviyeleri destek olarak izleniyor. Buna karşılık 14.300 ve 14.400 puan direnç seviyeleri olarak takip ediliyor.

Piyasalarda bugün hangi veriler takip edilecek?

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayı konut fiyat endeksi

12.00 Almanya, ağustos ayı ZEW ekonomik güven endeksi

12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı ZEW ekonomik güven endeksi

15.30 ABD, temmuz ayı konut başlangıçları

15.30 ABD, temmuz ayı inşaat izinleri

16.15 ABD, temmuz ayı sanayi üretimi

16.15 ABD, temmuz ayı kapasite kullanım oranı

17.00 ABD, temmuz ayı bekleyen konut satışları