Türkiye ile Rusya arasında doğal gaz anlaşmalarının uzatılması için görüşmeler başladı
Türkiye ile Rusya arasında uzun yıllardır devam eden doğal gaz iş birliğinde yeni bir döneme giriliyor. Yıl sonunda mevcut sözleşmelerin sona erecek olması nedeniyle taraflar, 2026 sonrası dönemi kapsayacak yeni doğal gaz tedarik anlaşmaları için müzakerelerini sürdürüyor.
DOĞAL GAZ TEDARİKİNDE YENİ DÖNEM İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan’da gerçekleştirilen Bakü Enerji Forumu kapsamında yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliğini korumaya yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Bakan Bayraktar, kamu enerji şirketi BOTAŞ ile Rus enerji devi Gazprom arasında mevcut ithalat kontratlarının yenilenmesine ilişkin görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Tarafların yeni döneme ilişkin teknik ve ticari detaylar üzerinde çalıştığını aktardı.
TÜRKAKIM VE MAVİ AKIM ANLAŞMALARI GÜNDEMDE
Türkiye’nin Rusya’dan doğal gaz tedarikinde kritik öneme sahip olan TürkAkım ve Mavi Akım hatları üzerinden yürütülen anlaşmaların geleceği de görüşmelerin merkezinde yer alıyor. Ankara yönetimi, geçtiğimiz aralık ayında bu hatlar üzerinden gerçekleştirilen gaz sevkiyatına ilişkin iki önemli sözleşmenin süresini uzatma kararı almıştı.
Yeni müzakerelerde sözleşmelerin süresi, yıllık tedarik miktarı ve fiyatlandırma başta olmak üzere birçok başlığın ele alındığı belirtiliyor. Bayraktar, şu aşamada nihai hacim ve sözleşme sürelerinin netleşmediğini, görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
TÜRKİYE, GAZPROM’UN EN BÜYÜK PAZARLARINDAN BİRİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR
Rusya’nın Ukrayna savaşı sonrasında Avrupa pazarındaki önemli müşterilerinin büyük bölümünü kaybetmesi, Türkiye’nin enerji denklemindeki stratejik konumunu daha da güçlendirdi. Türkiye, Çin’in ardından Gazprom için en büyük doğal gaz alıcılarından biri olarak öne çıkıyor.
Enerji uzmanları, yeni anlaşmaların yalnızca iki ülke arasındaki enerji ticaretini değil, aynı zamanda bölgesel enerji arz güvenliği ve doğal gaz ticaret merkezleri üzerindeki etkileri açısından da yakından takip edildiğini belirtiyor.
Yıl sonunda sona erecek mevcut sözleşmeler nedeniyle taraflar, 2026 sonrası dönemin enerji yol haritasını belirleyecek kritik görüşmelere hız verdi.
BOTAŞ ile Gazprom arasında yürütülen müzakerelerin, Türkiye’nin uzun vadeli enerji arz güvenliği açısından önemli sonuçlar doğurması bekleniyor.
