ABD ÜFE verisi tahminleri aştı: Yıllık artış yüzde 6,5 oldu
ABD’de üretici enflasyonu mayıs ayında piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek fiyat baskılarının sürdüğüne işaret etti. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayımlanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) nihai talepte aylık bazda yüzde 1,1 artış gösterdi. Piyasa beklentisi artışın yüzde 0,7 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.
Üretici enflasyonu son yılların zirvesine yaklaştı
Yıllık bazda değerlendirildiğinde ÜFE, mayıs ayında yüzde 6,5 yükseldi. Böylece üretici fiyatlarında Kasım 2022’de kaydedilen yüzde 7,4’lük artıştan bu yana en güçlü 12 aylık yükseliş görüldü. Ekonomistler yıllık ÜFE’nin yüzde 6,4 artmasını bekliyordu.
“ABD’de mayıs ayı ÜFE verisi aylık yüzde 1,1 artarak yüzde 0,7’lik piyasa beklentisini aştı.”
Nisan ayında yüzde 1,1, mart ayında ise yüzde 0,7 artan üretici fiyatları, maliyet baskılarının üretim zincirinde etkisini sürdürdüğünü ortaya koydu.
Çekirdek ÜFE beklentilerin altında kaldı
Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek ÜFE, mayısta aylık bazda yüzde 0,4 artarak yüzde 0,5’lik beklentinin altında gerçekleşti. Çekirdek üretici enflasyonu yıllık bazda ise yüzde 4,9 ile piyasa tahminlerinin altında kaldı ve önceki ayla aynı seviyede seyretti.
“Gıda ve enerji hariç çekirdek ÜFE’nin yıllık bazda yüzde 4,9 seviyesinde kalması, temel fiyat baskılarında sınırlı bir dengelenmeye işaret etti.”
Öte yandan gıda, enerji ve ticaret hizmetlerini dışarıda bırakan nihai talep ÜFE aylık yüzde 0,8 yükseldi. Bu artış, Mart 2022’den bu yana görülen en yüksek aylık yükseliş olarak kayıtlara geçti. Aynı endeks yıllık bazda yüzde 5,1 artış gösterdi.
Enerji fiyatları ÜFE’deki yükselişi tetikledi
Mayıs ayında nihai talep malları endeksi yüzde 2,8 artarak Aralık 2009’dan bu yana en güçlü yükselişini kaydetti. Bu artışın yaklaşık yüzde 80’i enerji fiyatlarındaki yüzde 10,7’lik sıçramadan kaynaklandı.
Benzin fiyatlarındaki yüzde 23,4’lük yükseliş, üretici fiyatlarındaki aylık artışın yarısından fazlasını oluşturdu. Dizel yakıt, jet yakıtı, sanayi kimyasalları ve plastik hammaddelerde de dikkat çekici fiyat artışları yaşandı. Buna karşılık domuz eti fiyatları yüzde 10,1 geriledi.
“Benzin fiyatlarındaki yüzde 23,4’lük artış, mayıs ayı ÜFE verisindeki yükselişin en önemli belirleyicisi oldu.”
Hizmet sektöründe artış daha sınırlı kaldı
Nihai talep hizmetleri endeksi mayıs ayında yüzde 0,3 yükseldi. Nisan ayında bu kalemde yüzde 0,7’lik artış kaydedilmişti. Hizmet fiyatlarındaki yükselişte, ulaştırma ve depolama hizmetlerindeki yüzde 2,6’lık artış ile ticaret dışı hizmet kalemlerindeki yüzde 0,7’lik yükseliş etkili oldu.
Portföy yönetimi hizmetlerindeki yüzde 4,8’lik fiyat artışı ise hizmet enflasyonuna en fazla katkı sağlayan unsurlar arasında yer aldı.
