Asya borsaları barış anlaşmasını fiyatladı

ABD ile İran arasında çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan barış anlaşmasına varılması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Anlaşmanın ardından Asya borsaları yükselirken, petrol fiyatları sert geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump ile İran Yüksek Güvenlik Konseyi’nin mutabakat muhtırasının imzalandığını açıklaması ve Hürmüz Boğazı’ndaki ablukanın cuma günü kaldırılacağının duyurulması sonrası Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4,6 düşüşle 83,34 dolara geriledi. Batı Teksas petrolü (WTI) ise yüzde 5,23 kayıpla 80,45 dolara indi.

Risk algısındaki iyileşmeyle Asya borsalarında güçlü yükselişler görüldü. Güney Kore Kospi endeksi yüzde 5,64, Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 5,21 ve Topix endeksi yüzde 3,62 yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,94, CSI 300 endeksi yüzde 1,53 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0,51 değer kazandı.

Petrol fiyatlarındaki düşüş diğer varlık sınıflarına da yansıdı. ABD dolar endeksi yüzde 0,32 gerilerken, ons altın fiyatı yüzde 2,5’in üzerinde yükselişle 4.325 dolar seviyesine çıktı. Gram altın ise 6.436 lira seviyesinde işlem gördü.

Analistler, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması ve petrol ihracatının normalleşmesinin küresel enerji arzına ilişkin endişeleri azaltacağını belirtirken, daha düşük enerji fiyatlarının enflasyon baskılarını hafifleterek merkez bankaları üzerindeki baskıyı da azaltabileceğini değerlendiriyor.