Bakan Bolat: Türkiye ekonomisi dolar bazında 23 yılda 6 kat büyüdü
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin son 23 yılda güvenlikten ekonomiye, altyapıdan ihracata kadar birçok alanda önemli dönüşümler yaşadığını belirterek, ülkenin ekonomik büyüklüğünün dolar bazında yaklaşık 6 kat artarak 1,6 trilyon dolar seviyesine ulaştığını söyledi. İstanbul’da düzenlenen “Siyaset Okulu” programında konuşan Bolat, gençlere hem kişisel gelişim hem de toplumsal sorumluluk konusunda dikkat çeken mesajlar verdi.
EKONOMİDE 23 YILLIK DÖNÜŞÜM MESAJI
Milli Türk Talebe Birliği’nin İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle düzenlediği konferansta konuşan Bakan Bolat, Türkiye’nin geçmişten bugüne uzanan siyasi ve ekonomik dönüşüm sürecini değerlendirdi. Eğitim hayatından iş dünyasına, akademiden siyasete uzanan kariyer yolculuğunu anlatan Bolat, yaşadığı tecrübelerin gençler için önemli bir örnek oluşturduğunu ifade etti.
Bolat, özellikle disiplinli çalışmanın ve sürekli kendini geliştirmenin önemine vurgu yaparken, gençlerin üniversite kulüpleri ve gönüllü kuruluşlarda aktif rol almasının büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
“EKONOMİYİ DOLAR BAZINDA 6 KAT BÜYÜTTÜK”
Türkiye’nin son yıllarda hem ekonomik hem de sosyal anlamda önemli kazanımlar elde ettiğini belirten Bolat, ülkenin bugün çok daha güçlü bir konuma geldiğini söyledi. “Türkiye’de terörü gerilettik, huzur ve güven ortamını güçlendirdik. Yasakların kaldırılması ve özgürlük alanlarının genişletilmesiyle birlikte ekonomimizi dolar bazında yaklaşık 6 kat büyüterek 1,6 trilyon dolarlık seviyeye taşıdık.” ifadelerini kullandı.
Mal ve hizmet ihracatında da büyük artış yaşandığını kaydeden Bolat, toplam ihracat hacminin 400 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Türkiye’nin altyapı yatırımlarında tarihi bir dönüşüm yaşadığını dile getiren Bakan Bolat, ulaştırma, enerji ve şehirleşme alanlarında yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini söyledi.
Enerji alanındaki yatırımların da dikkat çekici seviyeye ulaştığını belirten Bolat, rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam üretimdeki payının yüzde 50 seviyesine dayandığını ifade etti.
GENÇLERE “HEDEF VE İDEAL” ÇAĞRISI
Konuşmasında gençlere özel mesajlar veren Bolat, hayatın yalnızca tüketim ve konfor üzerine kurulamayacağını söyledi. İnsanların üretmeden ve topluma katkı sunmadan gerçek mutluluğu bulamayacağını belirten Bolat, gençlerin hem kendileri hem de toplum için hedefler belirlemesi gerektiğini ifade etti.
“Sadece tüketen değil, üreten ve sorumluluk alan bireyler olduğunuzda hem bu dünyada huzur bulursunuz hem de geleceğe değer bırakırsınız.” diyen Bolat, gençlerin milli ve manevi değerlere sahip çıkarak ülkenin geleceğinde aktif rol üstlenmesi gerektiğini kaydetti.
Bolat ayrıca siyasi ve toplumsal süreçlere katılımın önemine değinerek, bireylerin inandıkları değerlerin toplumda güçlü şekilde temsil edilmesi için mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE’NİN STRATEJİK GÜCÜNE DİKKAT ÇEKTİ
Türkiye’nin jeopolitik açıdan kritik bir bölgede bulunduğunu ifade eden Bolat, kuzeyde, güneyde ve doğuda yaşanan savaşlara rağmen Türkiye’nin istikrarını koruduğunu belirtti. Ülkenin uluslararası alanda daha güçlü bir konuma yükseldiğini söyleyen Bolat, savunma sanayisi ve teknoloji yatırımlarının da Türkiye’nin küresel etkisini artırdığını ifade etti.
SAHA 2026 Fuarı kapsamında görüştüğü Kanadalı yetkililerin Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini yakından takip ettiğini anlatan Bolat, bazı alanlarda Avrupa ülkeleriyle aradaki farkın kapandığını, hatta Türkiye’nin öne geçtiğini söyledi.
“Durursak gerileriz. Çalışmaya, üretmeye ve yeni başarı hikayeleri yazmaya devam etmek zorundayız.” ifadelerini kullanan Bolat, gençlerin Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek en önemli güç olduğunu vurguladı.
“MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİ GÜÇLÜ BİR NESİL YETİŞİYOR”
Türkiye’de eğitim seviyesi yükselen, dünyayı tanıyan ve yabancı dil bilen yeni bir genç kuşağın ortaya çıktığını belirten Bolat, bu durumun gelecek adına umut verdiğini söyledi. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasının ekonomik büyüme açısından kritik olduğunu dile getiren Bakan Bolat, donanımlı gençlerin ülkenin kalkınma sürecinde belirleyici rol oynayacağını ifade etti.
2002 öncesi dönemde ekonomik krizlerin, yüksek yoksulluğun ve karamsarlığın hakim olduğunu belirten Bolat, bugün ise daha güçlü altyapıya, gelişmiş sanayiye ve daha yüksek üretim kapasitesine sahip bir Türkiye bulunduğunu söyledi.
