Gana’dan altın ticaretine radikal adım: Yabancılara yasak geldi

Gana hükümeti, ülkedeki altın ticaretini merkezi bir yapıya kavuşturmak amacıyla yabancı şirketlerin yerel piyasada altın işlemi yapmasını yasakladı. Yeni düzenleme, 30 Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.
Ülkede kısa süre önce kurulan devlet destekli GoldBod kurumu tarafından yapılan açıklamada, küçük ölçekli madenlerden elde edilen altının tek yasal alıcısı, satıcısı, analizcisi ve ihracatçısının bu kurum olacağı duyuruldu.
Lisanslar geçersiz sayıldı
Yapılan açıklamada, daha önce verilmiş olan tüm altın ticareti lisanslarının geçersiz hale geldiği ve yabancı firmaların yerel piyasada doğrudan işlem yapamayacağı belirtildi. Ancak dileyen yabancı şirketlerin, GoldBod aracılığıyla altın satın alma başvurusu yapabileceği ifade edildi.
Hedef: Para birimini güçlendirmek
Afrika’nın en büyük altın üreticisi olan Gana, bu adımla altın gelirlerini artırmayı ve para birimi olan cedi’nin istikrarını sağlamayı hedefliyor. Gana Maliye Bakanı Cassiel Ato Forson, ocak ayında yaptığı açıklamada, “GoldBod ile birlikte devletin altın gelirlerinden daha fazla pay alacağını” vurgulamıştı.
İhracat rakamları dikkat çekiyor
2024 yılı itibarıyla Gana’nın altın ihracatı, bir önceki yıla göre %53,2 artarak 11,64 milyar dolara ulaştı. Bu ihracatın yaklaşık 5 milyar doları küçük ölçekli madenlerden elde edildi.