Japon tahvillerinde 20 yıllık rekor: Yabancılar 1,28 trilyon yen sattı

Yabancı yatırımcıların Japon tahvillerindeki satışları temmuz ayında son 20 yılın zirvesine çıktı. Küresel fonlar özellikle kısa ve orta vadeli devlet tahvillerinden çıktı. Net satış miktarı 1,28 trilyon yen olarak kaydedildi.

Yendeki sert değer kaybı, faiz artırım beklentilerinin güçlenmesinde etkili oldu. Bununla birlikte uzun vadeli Japon tahvillerinde yabancı alımları devam etti.

Yabancılar, 2 ve 5 yıllık Japon tahvillerinde Temmuz 2006’dan beri en büyük satışı gerçekleştirdi.

Japon tahvillerinde net satış 1,28 trilyon yene ulaştı

Japan Securities Dealers Association temmuz ayına ilişkin yatırımcı verilerini yayımladı. Veriler, yabancı fonların kısa vadeli tahvillerden çıktığını gösterdi.

Buna göre 2 ve 5 yıllık Japon devlet tahvillerinde güçlü satış gerçekleşti. Yabancıların net satışı 1,28 trilyon yene ulaştı.

Böylece Temmuz 2006’dan bu yana en yüksek aylık satış kaydedildi. Dolayısıyla söz konusu tahvillerde yaklaşık 20 yıllık rekor görüldü.

Öte yandan yatırımcıların uzun vadeli tahvillere yaklaşımı farklı oldu.

Uzun vadeli Japon tahvillerine 889,8 milyar yen geldi

Yabancı yatırımcılar uzun vadeli Japon devlet tahvillerinde alıcı konumunda kaldı. Özellikle 10 yıldan uzun vadeli tahviller öne çıktı.

Bu gruptaki net yabancı alımı 889,8 milyar yen olarak gerçekleşti. Böylece kısa vadeli tahvillerdeki satış eğilimi uzun vadelere yansımadı.

Sonuç olarak yabancıların tahvil işlemlerinde vadelere göre belirgin ayrışma oluştu.

Yendeki değer kaybı faiz beklentilerini güçlendirdi

Japon yeni temmuz boyunca dolar karşısında değer kaybetti. Ayrıca ay sonunda tarihi seviyelere yakın bir hareket görüldü.

Yen, dolar karşısında 1986’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bunun ardından döviz piyasasında müdahale geldi.

Japonya ile ABD, döviz piyasasına ortak müdahalede bulundu.

Bu gelişmeler sırasında Boj’un faiz politikasına yönelik beklentiler de değişti. Piyasalar daha hızlı bir parasal sıkılaşma ihtimaline odaklandı.

Boj eylül ayında faiz artırabilir

Japonya Merkez Bankası, 31 Temmuz’daki toplantısında politika faizini değiştirmedi. Buna karşın sonraki toplantılara ilişkin mesajlar yakından takip edildi.

Boj Başkanı Kazuo Ueda, eylül ayındaki toplantıya dikkat çekti. Ueda, faiz artırımı ihtimalinin gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi.

Bunun sonucunda kısa vadeli faiz beklentileri tahvil piyasasına yansıdı. Özellikle 2 ve 5 yıllık tahvillerde yabancı satışları hızlandı.

Yendeki zayıflık ve faiz artırım beklentileri, yabancıların kısa vadeli Japon tahvillerindeki satışlarını artırdı.

Mitsubishi UFJ yabancı satışlarının nedenini açıkladı

Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities de tahvil hareketlerini değerlendirdi. Kıdemli stratejist Keisuke Tsuruta, temmuz ayındaki beklentilere dikkat çekti.

Tsuruta’ya göre Boj’un faiz artırım sürecini hızlandıracağı beklentisi güçlendi. Ayrıca yen üzerindeki değer kaybı baskısı devam etti.

Bu nedenle kısa ve orta vadeli tahvillerde satışlar hızlandı. Söz konusu beklentilerin yabancı yatırımcı kararlarında etkili olduğu belirtildi.