LGS maratonu 13 Haziran Cumartesi günü başlıyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 13 Haziran Cumartesi günü yurt içi ve yurt dışında toplam 1 milyon 22 bin 658 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Sınav tarihi, A Milli Futbol Takımı’nın Dünya Kupası maçıyla saat çakışmasını önlemek amacıyla bir gün öne çekilmişti.
LGS iki oturum halinde uygulanacak
Merkezi sınavın ilk oturumu saat 09.30’da, ikinci oturumu ise 11.30’da başlayacak. Türkiye genelinde 81 il ve 920 ilçede 4 bin 244 binada 1 milyon 22 bin 104 öğrenci, yurt dışında ise 8 ülkede 11 sınav merkezinde 554 öğrenci sınava girecek.
LGS kapsamında toplam 1 milyon 22 bin 658 öğrenci ter dökecek.
Birinci oturumda Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabancı dil derslerinden 50 soru için 75 dakika, ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden 40 soru için 80 dakika süre verilecek.
Sınav güvenliği için yapay zeka destekli sistem kullanılacak
MEB, sınav güvenliğini artırmak amacıyla bazı sınav merkezlerinde yapay zeka destekli kamera sistemleri kuracak. Bu sistemler, bina girişleri ile sınav evraklarının dağıtım süreçlerinin izlenmesinde kullanılacak. Ayrıca belirli okullarda sınav salonlarında da pilot kamera uygulaması hayata geçirilecek.
Bakanlık, sınav sürecini yerinde takip etmek üzere 81 ilde toplam 200 temsilci görevlendirecek.
Özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrenciler için yardımcı engelli gözetmen desteği sağlanırken, bu personelin özel eğitim programlarından geçen öğretmenler arasından seçileceği belirtildi.
924 binden fazla öğrenciye beslenme paketi verilecek
Bu yıl ilk kez uygulanacak destek kapsamında, sözel ve sayısal oturumlar arasındaki dinlenme sürecinde öğrencilere beslenme paketi dağıtılacak. Kuru meyveli yulaf bar, ceviz, kuru üzüm ve sudan oluşacak paketlerden 924 bin 191 öğrenci yararlanacak. Bu sayı, sınava katılacak adayların yaklaşık yüzde 91’ine karşılık geliyor.
Sınav sonuçları 10 Temmuz’da MEB’in resmi internet sitesi üzerinden açıklanacak. Tercih işlemleri 13-24 Temmuz tarihleri arasında yapılırken, yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 5 Ağustos’ta ilan edilecek.
