Makine sektörü ihracatı ilk yarıda 13,8 milyar dolara ulaştı

Makine sektörünün ihracatı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 artarak 13,8 milyar dolara yükseldi. Kilogram başına ortalama ihracat değeri ise yüzde 11 artışla 8,7 dolara çıktı.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, en fazla ihracat 1,7 milyar dolarla Almanya’ya yapılırken, ABD yüzde 33,9 artış ve 1,2 milyar dolarla ikinci sırada yer aldı. İtalya, Birleşik Krallık ve İspanya ilk beş pazar arasında bulundu.

Ürün gruplarında en güçlü artış yüzde 25,6 ile türbin, turbojet ve hidrolik silindirlerde görülürken, deri işleme makineleri ihracatı yüzde 35,3 geriledi.

MAİB Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz, jeopolitik gelişmelerin küresel ticarette kalıcı hale geldiğini belirterek, savunma sanayisine yönelik artan yatırımların Türk makine sektörü için önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. Yılmaz, Avrupa savunma tedarik zincirlerine entegrasyonun sektörün teknoloji, kalite ve rekabet gücünü artıracağını vurguladı.