Türkiye’nin parasal haritası açıklandı: İşte Türkiye’nin “mevduat şampiyonu”
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye’deki toplam bankacılık mevduatı 2025 yılının üçüncü çeyreğinde 24,8 trilyon lirayı aştı. Ülke genelinde toplanan bu devasa mevduatın yaklaşık yüzde 60’ı İstanbul, Ankara ve İzmir’de yoğunlaştı. En az mevduata sahip il ise 5,5 milyar lirayla Bayburt oldu.
BÜYÜK ŞEHİRLER MEVDUATI TOPLADI
BDDK’nın son verilerine göre Türkiye genelinde toplam mevduat yıllık bazda yüzde 39,33 oranında artarak 24 trilyon 846 milyar 181 milyon liraya yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 17 trilyon 832 milyar lira seviyesindeydi.
İllere göre dağılıma bakıldığında, 3 büyük şehir mevduatın ana merkezini oluşturdu. İstanbul, Ankara ve İzmir’in toplam mevduatı 15 trilyon 95 milyar lirayı aştı.
En fazla mevduata sahip il 10 trilyon 522 milyar lirayla İstanbul oldu. Başkent Ankara 3 trilyon 298 milyar lirayla ikinci sırada yer alırken, İzmir 1 trilyon 275 milyar lirayla üçüncü oldu. Antalya, Bursa ve Kocaeli de 500 milyar lira eşiğini aşarak dikkat çekti.
YÜKSELİŞİN LİDERİ RİZE OLDU
Yıllık bazda oransal artışta en dikkat çekici sıçrama Karadeniz’den geldi. Rize, yüzde 62,5’lik artışla Türkiye genelinde mevduatı en fazla büyüyen şehir oldu. Geçen yılın aynı döneminde 33 milyar lira seviyesinde olan Rizelilerin mevduatı, bu yıl 53,9 milyar liraya çıktı.
Rize’yi yüzde 57,3 ile Bitlis, yüzde 51,2 ile Elazığ, yüzde 50,4 ile Kırıkkale ve yüzde 50,3 ile Çanakkale izledi. Buna karşın, Kahramanmaraş yüzde 15,1 ile mevduatı en az artan il oldu.
EN AZ MEVDUATA SAHİP İLLER
Bayburt, kişi başına düşen mevduat açısından en düşük seviyede kalmaya devam etti. Toplam mevduatı 5 milyar 553 milyon liraya ulaşan şehir, sıralamanın sonunda yer aldı. Bayburt’un ardından Ardahan (7,6 milyar lira), Hakkari (8,2 milyar lira), Kilis (8,3 milyar lira) ve Gümüşhane (12,5 milyar lira) geldi.
Türkiye genelinde büyük şehirlerin toplam mevduattaki payı yüzde 60,8’e ulaştı. Bu durum, ekonomik birikimin büyük ölçüde metropollerde yoğunlaştığını bir kez daha ortaya koydu.
YURTDIŞI YERLEŞİKLERİN PAYI ARTTI
Yılın ilk 9 ayında yurtdışı yerleşiklerin Türkiye’deki toplam mevduatı 1 trilyon 611 milyar 941 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu rakam, finansal sistemde yabancı yatırımcıların ilgisinin sürdüğünü gösterdi.
