ECB’yi rahatsız eden yen operasyonu: ABD’nin müdahalesine tepki

ABD’nin Japon yenini desteklemek için gerçekleştirilen ortak döviz müdahalesinde dolar yerine euro satması, Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) rahatsızlığa yol açtı. Financial Times’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre ECB, Washington’ın euro satışı karşılığında yen aldığı operasyondan işlemler tamamlandıktan sonra haberdar edildi.

Washington ile Tokyo’nun yaklaşık 30 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk ortak yen müdahalesinde ABD’nin euro satması, ECB ile önceden koordinasyon kurulmadığı gerekçesiyle tartışma yarattı.

ECB müdahaleden işlem sonrasında haberdar oldu

Habere göre ECB Başkanı Christine Lagarde ile ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, söz konusu döviz müdahalesini cumartesi günü görüştü. Ancak Avrupa Merkez Bankasının operasyon öncesinde bilgilendirilmemesi, müdahalenin dikkat çeken unsurlarından biri oldu.

Bazı üst düzey ECB yetkililerinin, ABD’nin yen alımlarını finanse ederken dolar yerine euro satmasını Batılı para otoriteleri arasındaki uzun yıllara dayanan koordinasyon anlayışından önemli bir sapma olarak değerlendirdiği aktarıldı.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batılı merkez bankaları ve maliye otoriteleri, özellikle döviz piyasasına doğrudan müdahalelerde karşılıklı bilgilendirme ve koordinasyona önem veriyordu.

Euro satışını New York Fed gerçekleştirdi

ABD’nin müdahale kapsamındaki euro satış işlemleri, Hazine Bakanlığı adına New York Fed tarafından gerçekleştirildi.

Avrupalı politika yapıcılar arasındaki görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, gelişmenin dikkat çekici olduğunu belirtirken, merkez bankaları arasında onlarca yıldır sürdürülen iş birliğinin zarar görmesinin finansal istikrar açısından sonuç doğurabileceğini ifade etti.

ABD Hazine Bakanlığı ise Döviz İstikrar Fonu’nun (ESF) rezervlerinin nasıl dağıtılacağına ilişkin kararların yabancı para otoriteleriyle koordine edilmediğini bildirdi.

Bakanlığa göre rezervlerin kullanımında piyasa likiditesi, varlık değerlemeleri ve diğer koşullar Hazine ile Fed tarafından değerlendiriliyor. Bu kapsamda geçen hafta ESF bünyesindeki rezerv varlıklarının dağılımında değişikliğe gidildi.

ABD’nin neden euro sattığı gündemde

Washington’ın yen almak için doğrudan dolar yerine euro kullanmasının nedenleri de piyasalarda tartışılıyor. Değerlendirmelere göre doğrudan dolar satılması, ABD yönetiminin doların değerini aşağı çekmek istediği şeklinde algılanabilir ve Bessent’in güçlü dolar politikasına ilişkin mesajlarıyla çelişebilirdi.

Ekonomistler, ABD’nin Japonya’nın müdahalesine katılmasının bir başka olası nedeninin de Tokyo’nun ABD Hazine tahvillerini satmasının önüne geçmek olabileceğine işaret ediyor.

Uzun vadeli ABD tahvil faizlerinin yaklaşık 19 yılın en yüksek seviyelerinde bulunduğu bir dönemde Japonya’nın elindeki ABD tahvillerini kullanarak yen müdahalesini finanse etmesi, tahvil piyasasındaki fiyatlamalar açısından yakından takip ediliyor.

Japonya’nın yen müdahalesi 87 milyar dolara ulaşmış olabilir

Japonya Merkez Bankasının geçici verilerinden yapılan hesaplamalara göre Tokyo’nun yalnızca iki işlem gününde yenin değerini desteklemek amacıyla yaklaşık 13,8 trilyon yen, yani 87 milyar dolar harcamış olabileceği tahmin ediliyor.

Tahmini 13,8 trilyon yenlik müdahale, Japonya’nın nisan ve mayıs aylarında toplam 11,73 trilyon yen harcadığı önceki rekor müdahale döneminin üzerine çıktı.

Mizuho analisti Masayuki Nakajima, iki günlük müdahalede önceki rekor dönemin toplamından daha fazla kaynak kullanılmış olmasının Japon yetkililerin yendeki hızlı değer kaybına yönelik endişelerinin büyüklüğünü ortaya koyduğunu belirtti.