Erzincan’da üreticilere yüzde 50 hibeyle 779 bin sebze fidesi desteği
Erzincan’da tarımsal üretimi artırmaya yönelik destek projeleri hız kesmeden devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi” kapsamında kentte çiftçilere yüzde 50 hibeli sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirildi. Düzenlenen törenle üreticilere toplam 779 bin 520 adet domates ve kapya biber fidesi teslim edildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ek hizmet binası önünde gerçekleştirilen programa üreticiler yoğun ilgi gösterirken, yetkililer Erzincan’ın son yıllarda tarım ve seracılık alanında dikkat çeken bir büyüme yakaladığını vurguladı.
ERZİNCAN’DA TARIMSAL ÜRETİM GÜÇLENİYOR
Program kapsamında çiftçilere 400 bin 896 adet domates fidesi ile 378 bin 624 adet kapya biber fidesi dağıtıldı. Destek sayesinde üretim maliyetlerinin azaltılması ve bölgedeki sebze üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
Vali Yardımcısı Nurullah Kaya törende yaptığı açıklamada, tarım yatırımlarının Erzincan’ın ekonomik geleceği açısından stratejik önem taşıdığına dikkat çekti. Kaya, her yeni üretim sezonunun şehir için yeni bir kalkınma fırsatı anlamına geldiğini ifade etti.
“10 yıl önce 90 dekar olan sera alanının bugün 805 dekara ulaşması Erzincan tarımındaki büyük dönüşümün en güçlü göstergelerinden biri oldu.”
Kentte özellikle modern sera yatırımlarının hız kazandığını belirten Kaya, 2027 yılı sonuna kadar sera varlığının 1500 dekarın üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
SERA YATIRIMLARI EKONOMİYE CANLILIK KAZANDIRIYOR
Erzincan Toplu Sera Bölgesi’nin bölgesel kalkınmanın önemli merkezlerinden biri haline geldiğini aktaran Kaya, 340 dekarlık modern üretim alanında yüzlerce kişiye istihdam sağlandığını kaydetti.
Bölgenin yıllık yaklaşık 400 milyon liralık ekonomik hacim oluşturduğunu dile getiren Kaya, açık tarım alanlarında da üretim kapasitesinin sürekli arttığını belirtti. Geçen yıl kent genelinde sebze üretiminin 107 bin tonu geçtiğini ifade eden Kaya, dağıtılan fidelerin bu büyümenin yeni halkasını oluşturduğunu söyledi.
“Erzincan’da geçtiğimiz yıl 107 bin tonu aşan sebze üretimi, bölgenin tarımsal potansiyelini ortaya koyan önemli bir veri olarak öne çıktı.”
Yetkililer, dağıtılan fidelerin önümüzdeki süreçte üreticilere ciddi gelir katkısı sağlamasının beklendiğini vurguladı.
ÇİFTÇİLERE 100 MİLYON LİRALIK DESTEK
İl Tarım ve Orman Müdürü Alper Koçaker ise 2021 yılından bu yana üreticilere yönelik destek programlarının aralıksız sürdüğünü söyledi. Koçaker, son yıllarda çiftçilere toplam 100 milyon lira değerinde fide ve tohum desteği sağlandığını açıkladı.
Dünya Çiftçiler Günü kapsamında düzenlenen törende konuşan Koçaker, dağıtılan fidelerin yaklaşık 110 dekarlık alanda üretime dönüşeceğini belirtti.
“Dağıtılan domates ve kapya biber fidelerinin yaklaşık 45 ila 50 gün içerisinde hasat olgunluğuna ulaşması bekleniyor.”
Tarım sektöründe sürdürülebilir üretim modelini güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade eden Koçaker, destek projelerinin ilerleyen dönemde de devam edeceğini kaydetti.
