Washington Post: Rusya’nın ABD hedeflerini İran’a bildirdiği iddia edildi

ABD merkezli The Washington Post gazetesinin ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haber, Orta Doğu’daki askeri dengeleri sarsabilecek yeni bir istihbarat iddiasını gündeme taşıdı. Haberde, Rusya’nın bölgede faaliyet gösteren ABD savaş gemileri ve askeri uçaklarının konum bilgilerini geniş kapsamlı bir istihbarat ağı üzerinden İran’a ilettiği öne sürüldü.

Söz konusu iddia, halihazırda Orta Doğu’da artan askeri gerilim ve karşılıklı operasyonların gölgesinde dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Gazeteye konuşan kaynaklar, Rusya’nın İran’a sağladığı istihbaratın niteliğinin oldukça kapsamlı olabileceğine işaret etti.

ABD ASKERİ VARLIKLARININ KONUMU PAYLAŞILDI İDDİASI

Haberde yer alan bilgilere göre, Rusya’nın İran’a aktardığı öne sürülen istihbarat; savaş gemileri, askeri uçaklar ve bölgede konuşlu çeşitli ABD askeri unsurlarının koordinatlarını içeriyor. İddiaya göre bu bilgiler, İran’ın olası askeri hamlelerinde hedef belirleme sürecinde kullanılabilecek nitelikte.

Habere göre Rusya’nın, ABD’ye ait savaş gemileri ve askeri uçakların koordinatlarını İran’a ilettiği öne sürüldü.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olduğu belirtilen üç farklı kaynak, Moskova’nın İran’a sağladığı istihbarat desteğinin belirli bir sistematik çerçevesinde yürütüldüğünü iddia etti. Kaynaklardan biri, yürütülen faaliyeti “oldukça kapsamlı” olarak nitelendirirken, aktarılan verilerin operasyonel boyutunun tam olarak netleşmediğini ifade etti.

HEDEF BELİRLEME DESTEĞİ NET DEĞİL

İddiaya göre Rusya’nın İran’a verdiği istihbaratın yalnızca konum bilgileriyle sınırlı olup olmadığı henüz kesinlik kazanmış değil. Haberde, Moskova’nın doğrudan hedef belirleme sürecine dahil olup olmadığına ilişkin detayların belirsizliğini koruduğu vurgulandı.

Kaynaklara göre Rusya’nın İran’a sağladığı istihbarat desteğinin kapsamı ve operasyonel boyutu henüz tam olarak netleşmiş değil.

Buna karşın bazı yetkililer, Rusya’nın bölgedeki ABD askeri hareketliliğine ilişkin bilgileri İran ile paylaşabileceğini düşündüklerini belirtti. Bu durumun, Orta Doğu’daki mevcut askeri gerilimi daha da tırmandırabilecek bir unsur olabileceği yorumları yapılıyor.

ÇİN’İN SÜRECE DAHİL OLMADIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

Haberde dikkat çeken bir diğer unsur ise Çin’in sürece dahil olup olmadığına ilişkin değerlendirmeler oldu. İddiaya göre bazı yetkililer, Pekin yönetiminin İran’a bu tür bir istihbarat desteği verdiğine dair herhangi bir işaret bulunmadığını ifade etti.

Haberde konuşan iki yetkili, Çin’in İran’a askeri hedefleme konusunda destek verdiğine dair bir bulgu olmadığını söyledi.

Bu değerlendirme, Rusya ile İran arasındaki olası askeri iş birliğinin diğer küresel aktörlerden bağımsız şekilde yürütülmüş olabileceğine işaret ediyor.

KREMLİN VE PENTAGON SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Haberde yer alan iddialara ilişkin hem Rusya hem de ABD cephesinden resmi bir doğrulama gelmiş değil. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un konuya ilişkin yorum talebini yanıtlamadığı belirtilirken, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) da gazeteye herhangi bir açıklama yapmadığı aktarıldı.

Uzmanlar, bu tür istihbarat paylaşımı iddialarının doğrulanması halinde bölgedeki askeri dengelerin ciddi şekilde etkilenebileceğini ve ABD ile Rusya arasındaki gerilimi daha da artırabileceğini belirtiyor.