Beyaz Saray bakır tarifelerinde karar aşamasında
Beyaz Saray’ın rafine bakıra yönelik tarifeler konusunda henüz nihai karar vermediği belirtildi. Konuya yakın iki kaynağa göre yönetim, tarifelerin yurt içi madenciliği teşvik etme potansiyeli ile daha yüksek bakır fiyatlarının üretim maliyetlerini artırma riskini değerlendiriyor.
Maliyetler mercek altında
Yönetimin yaklaşımında, Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesinde uygun fiyatlılık konusunun daha fazla öne çıkması etkili oluyor. Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçi yasa koyucular, ekonomi politikalarının tüketiciler ve işletmeler üzerindeki maliyetleri düşürdüğünü gösterme baskısıyla karşı karşıya bulunuyor.
Tarife beklentisi bakırı hareketlendirdi
Katot gibi rafine bakır ürünleri ile maden sahalarında üretilen bakır konsantresine tarife getirilebileceği beklentisi, bakır fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesinde etkili oldu.
Tüccarlar ve sanayi alıcıları olası yeni vergiler öncesinde ABD’de stok oluşturmaya yönelirken, bu süreç ülkede dünyanın en büyük bakır stoklarından birinin oluşmasına yol açtı.
