ABD’nin 115 ülkede büyükelçisi yok: Trump döneminde büyükelçi atamaları yavaşladı
ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde yaklaşık 1,5 yıl geride kalırken, Washington yönetiminin küresel diplomatik yapılanmasındaki boşluk dikkat çekici boyutlara ulaştı. Amerikan basınında yer alan değerlendirmelere göre, ABD’nin dünya genelindeki 195 büyükelçilik pozisyonunun 115’inde halen resmen atanmış bir büyükelçi bulunmuyor. Bu tablo, özellikle Orta Doğu, Afrika ve Doğu Avrupa’daki kritik gelişmelerin yoğunlaştığı bir dönemde Washington’ın dış politika kapasitesine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
Amerikan Wall Street Journal gazetesinin, ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanlarını temsil eden Amerikan Dışişleri Servisi Derneği verilerine dayandırdığı haberde, Trump yönetiminin diplomatik kadroları doldurma konusunda ciddi bir yavaşlık yaşadığı belirtildi. Diplomatik temsil eksikliğinin sadece küçük ülkelerle sınırlı olmadığı, ABD’nin stratejik ortakları ve kriz bölgelerinde de aynı sorunun sürdüğü aktarıldı.
ABD’NİN SUUDİ ARABİSTAN, KATAR, BAE, IRAK, RUSYA VE UKRAYNA GİBİ KRİTİK ÜLKELERDE BÜYÜKELÇİSİNİN BULUNMAMASI DİKKAT ÇEKTİ.
ORTA DOĞU VE UKRAYNA KRİZİNDE DİPLOMATİK EKSİKLİK
Washington yönetiminin İran ile yaşanan gerilimler nedeniyle Orta Doğu’daki diplomatik trafiğini yoğunlaştırdığı bir dönemde, bölgedeki önemli başkentlerde büyükelçi eksikliği bulunması “diplomatik zafiyet” yorumlarına neden oldu. Özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Irak ve Kuveyt gibi ülkelerde ABD adına daimi büyükelçi görev yapmaması, bölgesel gelişmeler açısından önemli bir eksiklik olarak değerlendiriliyor.
Benzer şekilde Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken Moskova ve Kiev’de de büyükelçi pozisyonlarının boş olması, Washington’ın doğrudan diplomatik iletişim kapasitesine ilişkin eleştirileri artırdı. Uzmanlara göre bu durum, kriz yönetimi süreçlerinde ABD’nin sahadaki etkinliğini sınırlayabilecek unsurlar arasında gösteriliyor.
TRUMP YÖNETİMİNİN DİPLOMATİK ATAMALARDAKİ YAVAŞLIĞI VE SENATO ONAY SÜRECİNDEKİ TIKANIKLIK, KÜRESEL TEMSİL AĞINDA BÜYÜK BOŞLUK OLUŞTURDU.
AFRİKA’DA ÇİN REKABETİ GÖLGESİNDE ABD ETKİSİ TARTIŞMASI
Haberde dikkat çekilen bir diğer başlık ise Afrika kıtasındaki diplomatik temsil eksikliği oldu. ABD’nin Afrika’daki 51 büyükelçiliğinin 37’sinde halen büyükelçi bulunmadığı kaydedildi. Çin’in son yıllarda Afrika’da ekonomik ve siyasi etkisini hızla artırdığı bir dönemde yaşanan bu tablo, Washington’ın kıta üzerindeki rekabet gücü açısından soru işaretleri doğurdu.
Uzmanlar, diplomatik temsilin yalnızca siyasi temas anlamına gelmediğini, aynı zamanda ticaret, güvenlik, enerji ve savunma politikalarının sahada yürütülmesi açısından da kritik rol oynadığını belirtiyor.
RUBIO’NUN KARARI SÜRECİ HIZLANDIRDI
Haberde ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Aralık 2025’te yaklaşık 30 kariyer büyükelçisini ani şekilde geri çağırmasının mevcut tabloyu daha da ağırlaştırdığı ifade edildi. Diplomatik kadrolarda oluşan boşlukların henüz tam olarak doldurulamaması, Washington’ın dış temsil ağında ciddi bir personel açığı oluşturdu.
Öte yandan büyükelçi atamalarında yalnızca Beyaz Saray’ın tercihlerinin yeterli olmadığı, adayların ABD Senatosu tarafından da onaylanması gerektiği hatırlatıldı. Bu süreçte yaşanan siyasi çekişmeler ve bürokratik gecikmelerin atamaları yavaşlattığı belirtiliyor.
TRUMP’IN İLK DÖNEMİNİN AYNI SÜRECİNDE 45 BÜYÜKELÇİLİK BOŞ KALIRKEN, BARACK OBAMA DÖNEMİNDE BU SAYI SADECE 12 OLARAK KAYITLARA GEÇMİŞTİ.
GEÇMİŞ DÖNEMLERLE FARK DİKKAT ÇEKTİ
Verilere göre Trump’ın ilk başkanlık döneminin benzer aşamasında 188 büyükelçilik pozisyonunun 45’i boş durumdaydı. Barack Obama döneminde ise 2015 yılında toplam 187 büyükelçilikten yalnızca 12’sinde büyükelçi bulunmuyordu.
Ortaya çıkan tablo, ABD’nin küresel diplomatik yapılanmasında son yılların en büyük temsil boşluklarından birinin yaşandığı yönündeki değerlendirmeleri güçlendirdi.
