SPK’dan 3 kişiye lisans iptali, 6 siteye erişim engeli

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasalarında mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirdiği belirlenen kişi ve internet sitelerine yönelik yeni yaptırım kararlarını kamuoyuyla paylaştı. Kurul, yatırımcı güvenliğini tehdit eden uygulamalara karşı hem lisans iptali hem de erişim engeli adımı attı.

SPK tarafından yayımlanan resmi kararda, üç kişinin sermaye piyasası faaliyetlerine ilişkin lisanslarının geçici süreyle iptal edildiği belirtildi. Ayrıca izinsiz sermaye piyasası faaliyeti yürüttüğü değerlendirilen altı farklı internet sitesi hakkında erişim engeli sürecinin başlatıldığı duyuruldu.

ÜÇ KİŞİNİN LİSANSLARI GEÇİCİ OLARAK İPTAL EDİLDİ

Kurul incelemelerinde, Ender Sarı, Ebru Dursun ve Faik Sezen’in; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile yatırım kuruluşlarının faaliyet esaslarını düzenleyen ilgili tebliğ hükümlerine aykırı işlemler gerçekleştirdiği tespit edildi.

SPK, yatırımcı haklarının korunması amacıyla söz konusu kişiler hakkında geçici lisans iptali kararı aldı. Yapılan değerlendirme sonucunda Ender Sarı ile Ebru Dursun’un “Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı” ve “Türev Araçlar Lisansı” 1 yıl süreyle askıya alınırken, Faik Sezen’in aynı lisansları ise 2 yıl süreyle geçici olarak iptal edildi.

Kararın, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 96’ncı maddesi ile III-39.1 sayılı Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ kapsamında uygulandığı aktarıldı.

SPK’DAN İNTERNET SİTELERİNE ERİŞİM ENGELİ HAMLESİ

Kurulun aldığı bir diğer dikkat çekici karar ise izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerine yönelik oldu. SPK, yatırımcıların mağduriyet yaşamaması ve finansal piyasalarda güven ortamının korunması amacıyla bazı internet siteleri hakkında erişim engeli sürecini devreye aldı.

Kurul, izinsiz sermaye piyasası faaliyeti yürüttüğü belirlenen internet sitelerine erişimin engellenmesi için hukuki işlemlerin başlatılmasına hükmetti. Kararın, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 128 ve 99’uncu maddeleri kapsamında alındığı bildirildi.

Erişim engeli uygulanması planlanan internet siteleri şöyle sıralandı:

musteripanelihp.com

e-sube.musteripanelihp.com

ekspresmenkuldeger com

www.expressmenkuldegerler.com

www.expressmenkul.com

esube.expressgroup.com

YATIRIMCILARA “DİKKATLİ OLUN” MESAJI

SPK’nın son kararıyla birlikte, yetkisiz finansal faaliyetlere karşı denetimlerin artırıldığı mesajı verildi. Uzmanlar, yatırımcıların işlem yapmadan önce ilgili kurum ve platformların SPK lisans durumunu kontrol etmeleri gerektiğine dikkat çekiyor.

Kurulun özellikle dijital platformlar üzerinden yürütülen izinsiz yatırım faaliyetlerine karşı son dönemde daha sert tedbirler aldığı değerlendirilirken, benzer denetim ve erişim engeli kararlarının devam edebileceği ifade ediliyor.